Abonneer je gratis op Techzine!

Prestaties

Metingen


We gaan de koeler op twee punten aan de tand voelen. Namelijk de koelprestaties, dus hoe koel de koeler de CPU kan houden idle en stressed. En we gaan de geluidsproductie meten. Omdat ik niet beschik over een decibelmeter ga ik je proberen een idee te geven.


Koelprestaties


Als eerste dus de koelprestaties die we gaan vergelijken met de stock Intel Koeler.

Eerst de prestaties op de standaard klok:


En dan nu de koelprestaties met een overklok van 2.83 GHz naar 3.6 GHz:


Als de CPU idle is, is het verschil 3 tot 8 graden. Maar als je kijkt als de CPU stressed is, dan is het verschil 13 tot 22(!) graden. Er is dus te zien dat deze koeler vooral prestaties boekt met een volledige belading bij een overklok.

Geluidsproductie
Ondanks dat ik geen decibelmeter heb ga ik dit toch behandelen. Als je de pc aanzet gaat de fan op zijn max draaien (2800 toeren), hij is dan duidelijk hoorbaar. Zelfs als je muziek opzet of aan het gamen bent dan hoor je hem duidelijk op de achtergrond. Dus ik heb de koeler handmatig ingesteld op 2200 toeren waarbij hij niet boven het geluid van de rest van de koeler uitkomt. Bij 2200 toeren zijn de koelprestaties nog prima, dus alleen bij zware games etc. is het nodig de fan op volle snelheid te laten draaien.