5min

Tags in dit artikel

, , ,

Specificaties en uiterlijk

De N4200 wordt geleverd in een redelijk opvallende verpakking, met bovenop een handvat. En dat is handig, want de N4200 heeft een flink gewicht. Op de verpakking treffen we de de belangrijkste features van het apparaat, een aantal daarvan wordt wat nader uitgelegd.


In de verpakking treffen we het volgende aan:

  • de N4200;
  • een cat5-ethernetkabel;
  • stroomadapter;
  • lithium-ion batterij (1000 mAh);
  • installatie-handleiding;
  • installatie-cd;

Specificaties


Hieronder de specificaties, vooruitlopend op de review kan ik alvast melden dat we het hier niet over een huis-tuin-en-keuken-NAS hebben, de N4200 heeft echt indrukwekkende specificaties.

Onderdeel Specificatie
Afmetingen 325 mm x 260 mm x 315 mm
Gewicht 7,3 kg (zonder harde schijven)
Processor Intel Atom D510
Geheugen 1 GB DDR-2 SDRAM
Ethernetaansluitingen 2 RJ-45-poorten : 10/100/1000 BASE-TX Auto MDI/MDI-X
Wi-Fi 802.11b/g AP-mode (met USB-dongel)
USB 6 USB 2.0 host-poorten(2 voor, 4 achter)
HDD-interface 4 Serial ATA (intern), 2 Serial ATA (extern)
RAID 0, 1, 5, 6, 10 en JBOD
Schermen LCD-indicator, OLED-module
Stroomvoorziening Netstroom, battery backup module (BBM)
Ondersteunde besturingssystemen Windows 2000/7/XP/2003/Vista, UNIX/Linux, Mac OS 9 / X
Bestandssystemen Ext3, XFS en ZFS
Bestandsprotocollen SMB/CIFS, HTTP/HTTPS, FTP, NFS v3 en AFP
Transportprotocollen TCP/IP, Appletalk
Printer Server (IPP) USB-printers, IPP-printers, beheer van taken via web-interface
Download Manager (module) HTTP, FTP, BT, eMule
Multimedia iTunes Server, Photo Web Server, Media server (uPnP AV)

Zoals je ziet een enorme lijst met specificaties en dan heb ik nog niet eens alles gehad. Meer over de features verderop in deze review.

Uiterlijk


Ik had al even gemeld dat de N4200 met zijn 7,3 kg behoorlijk zwaar is en dat maakt hem meteen ook behoorlijk degelijk. Het chassis is compleet opgetrokken uit metaal en voorzien van een zwartmetalen omhulsel. De voorzijde is van stevig kunststof, waardoor je echt niet het idee hebt dat je dit apparaat snel kapot zult maken. Het geheel staat op flinke pootjes van rubber en in combinatie met het gewicht zul je echt aardig wat kracht moeten gebruiken om de N4200 van zijn plaats te duwen.


Aan de voorkant van de NAS vallen als eerste de twee schermpjes op, het grote schermpje bovenin is een OLED-schermpje, terwijl het schermpje aan de zijkant een LCD-schermpje is. Beiden zijn overigens monochroom, maar je hoeft er dan ook geen televisie op te kijken. Standaard geeft het OLED-scherm diverse informatie, elke twee seconden verschijnt er iets anders. Zo kun je onder andere het IP-adres, de ventilatorstatus en de RAID-status aflezen.

Het is echter ook mogelijk om een aantal functies van de NAS via dit scherm uit te voeren, daarvoor dienen de vier knoppen onder het scherm gebruikt te worden. Via deze functie is het bijvoorbeeld mogelijk om een USB-stick volledig te kopiëren naar de NAS, de link aggregatie in te stellen en kunnen de ip-adressen en netmasks van de WAN- en LAN-poort ingesteld worden. Voor sommige zaken is voor de veiligheid een wachtwoord van vier cijfers nodig, dat uiteraard zelf ingesteld kan worden.

De LCD-indicator kennen we van wel meer NAS’en, hierop wordt de activiteit van de maximaal vier harde schijven aangegeven, de status van de WAN- en LAN-poort en de activiteit van de USB-poort. Van die USB-poorten zijn er overigens twee stuks te vinden aan de voorzijde. Daarnaast is het laatste en grootste onderdeel van de voorkant is het deurtje waarachter de sloten voor de harde schijven zitten. Zoals verwacht mag worden heeft elke harde schijf een eigen bay en zijn ze hot-swappable, als de RAID-mode dat tenminste toelaat. De racks waarin de harde schijven bevestigd moeten worden zijn trouwens ook degelijk en zonder meegeleverd sleuteltje is het niet mogelijk de harde schijven uit de behuizing te trekken.


Dan de achterkant, ook daar vinden we weer diverse aansluitingen, waaronder een LAN- en WAN-poort, vier USB-poorten en twee eSata-poorten. Ook zit er aan de achterzijde een aansluiting voor de voeding, maar daar ben ik niet zo tevreden mee. Dat is namelijk een mini-DIN-plug met vier pinnetjes, maar de stekker zit er niet echt stevig in en de pinnetje buigen makkelijk.


Verder vinden we aan de achterkant nog twee zaken waarmee deze NAS zich onderscheidt van de massa. Hier zit namelijk de lade voor de lithium-ion-batterij voor de backup battery module en een PCIe-slot. De meegeleverde batterij zorgt ervoor dat de NAS door blijft draaien als de stroom eventjes uitvalt. Mocht de stroomstoring te lang duren, dan schakelt de NAS zich vanzelf uit. De batterij is echter niet bedoeld om de NAS lange tijd aan te houden, als de stroomstoring langer dan een minuut aanhoudt gaat de NAS uit.


Verder is er dus een PCIe-slot aanwezig, die momenteel gebruikt kan worden om een extra netwerkaansluiting toe te voegen. Tijdens de CeBIT in maart kregen we van Thecus overigens te horen dat er ook getest wordt met USB3.0-kaarten, met een firmware-upgrade zouden dergelijke extra functionaliteiten prima toegevoegd kunnen worden. Als laatste zit er aan de achterkant nog een grote ventilator die alle onderdelen koel moet zien te houden.

Ook aan binnenkant van de N4200 is genoeg te zien. Eigenlijk is de N4200 een computer op zich. Het geheel wordt aangedreven door een Intel Atom D510, een processor met een maximaal TDP van 13 W, een kloksnelheid van 1,66 Ghz en een L2-cache van 1 MB. Het intern geheugen bestaat uit 1 GB aan DDR2-geheugen. Genoeg power dus om de benodigde taken uit te voeren. Ook noemenswaardig is dat de N4200 over een dubbele Disk on Module (DOM) beschikt. Op de DOM staat het besturingssysteem van de N4200. Er bestaat altijd een kans dat er wat mis gaat met deze DOM en dat kan als gevolg hebben dat de data op de schijven niet meer te lezen is. Als dat gebeurt probeert de N4200 echter direct de tweede DOM te kopiëren naar de eerste en als dat niet lukt schakelt hij over op de tweede. Een erg fijne feature die de betrouwbaarheid van het apparaat enorm verhoogt.