2min

Beheerfuncties

De Windows 10 mei 2019 update introduceert ten slotte ook heel wat kleinere verbeteringen die het beheer van je systeem efficiënter maken. Een overzicht van onze favorieten:

  • Windows Update kan voortaan een icoontje in het systeemvak tonen om je te waarschuwen wanneer de pc moet worden heropgestart om een update te voltooien. Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Geavanceerde opties en vink ‘Een melding weergeven wanneer de pc opnieuw moet worden opgestart om de update te voltooien’ aan.
  • Navigeer naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Problemen oplossen om meteen een overzicht van aanbevolen probleemoplossingen te krijgen. Windows probeert bovendien actief om bepaalde problemen automatisch op de achtergrond op te lossen.
  • In het Taakbeheer kan je voortaan kiezen welk tabblad standaard wordt getoond wanneer je het Taakbeheer opent. Ga daarvoor naar Opties > Standaardtabblad instellen.
  • We blijven nog even in het Taakbeheer, dat voortaan kan aanduiden welke apps DPI-aware Hogeresolutieshermen op laptops durven voor problemen zorgen in Windows, zeker in combinatie met een externe monitor. In het Taakbeheer kan je voortaan eenvoudig controleren welke applicaties de mist in gaan. Daarnaast staat ‘Schaal corrigeren voor apps’ vanaf deze update standaard ingeschakeld om te voorkomen dat apps wazig tonen op een hogeresolutiescherm.
  • Manipulatiebescherming voorkomt dat anderen kunnen knoeien met de beveiligingsinstellingen van je systeem. Open Windows-beveiliging en navigeer naar Virus- en bedreigingsbeveiliging > Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging beheren > Manipulatiebescherming.
  • Nog in Windows-beveiliging werd een nieuw scherm Beschermingsgeschiedenis Dat geeft een chronologisch overzicht van alle verdachte activiteit die op het systeem werd aangetroffen. Je vindt het via Virus- en bedreigingsbeveiliging > Bedreigingsgeschiedenis.
  • Het vernieuwde Opslag-overzicht (Instellingen > Systeem > Opslag) toont onmiddellijk je systeemschijf, met de categorieën die de meeste ruimte innemen. Voorheen werd een overzicht van alle aangesloten schijven getoond en moest je doorklikken om een verdeling te zien.
  • Zoomen in Opdrachtprompt en PowerShell. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en scroll met je muis of trackpad om de tekst in de terminal groter of kleiner te maken. De verhouding van het venster blijft bewaard, zodat de tekstlijnen overzichtelijk blijven.
  • Staat je systeemklok fout? Windows biedt voortaan een snelle manier om ze opnieuw te synchroniseren met een time-server. Navigeer in de instellingen naar Tijd en taal > Datum en tijd > Uw klok synchroniseren.
  • Voortaan kan je vanuit het instellingenmenu snel aangepaste IP-instellingen voor ethernetverbindingen Voorheen moest je daarvoor diep in het oude Configuratiescherm graven. Nu volstaat het te navigeren naar Instellingen > Netwerk en internet > Ethernet. Klik op de naam van de ethernetverbinding en kies ‘Bewerken’.