Software ontwikkelen anno 2023: trends, uitdagingen, oplossingen

Software ontwikkelen anno 2023: trends, uitdagingen, oplossingen

Er gebeurt altijd veel op het gebied van software-ontwikkeling. Er zijn om te beginnen al heel veel talen. Daarnaast zijn er altijd wel trends die al dan niet samenhangen met de populariteit van sommige van die talen. We kunnen ons voorstellen dat organisaties door de bomen het bos niet meer zien. In deze aflevering van Techzine Talks proberen we hier wat duidelijkheid in te scheppen.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Ondanks het feit dat één van ons (Coen) een programmeerachtergrond heeft, leek het ons handig om dit onderwerp niet zonder externe expertise te behandelen. Juist omdat we zeker willen zijn dat we een compleet beeld kunnen geven van de markt en we er nooit zo kort op kunnen zitten als iemand die er hele dagen mee bezig is. Vandaar dat we Pascal Widdershoven hebben uitgenodigd voor deze aflevering. Hij is CTO bij Kabisa, een specialist in het ontwikkelen van software.

Kabisa heeft al voor de nodige gerenommeerde namen in de industrie gewerkt. Signify (Philips Hue), Google, ASML en het KNMI zijn slechts enkele voorbeelden. Widdershoven werkt al ruim 11 jaar bij Kabisa en is er als ontwikkelaar begonnen. Hij moet dus behoorlijk wat inzicht kunnen geven in hoe de wereld van software-ontwikkeling is veranderd in de afgelopen tijd. Als CTO houdt hij zich daarnaast uiteraard ook uitdrukkelijk bezig met het bijhouden van de trends en verdere ontwikkelingen.

AI, Ambient Computing, cloud-native development en meer

We proberen in het halfuur dat we tot onze beschikking hebben een goed beeld te schetsen van wat er zoal gebeurt in de markt. Daarbij proberen we zoals je van Techzine gewend bent de theorie aan de praktijk te koppelen. Het gaat dus niet alleen over zaken zoals AI, Ambient Computing, duurzaamheid/efficiëntie, maar we proberen ook zo vaak mogelijk de link te leggen met de dagelijkse praktijk van de ontwikkelaar. Ook bespreken we de impact van low-code/no-code op de markt voor software-ontwikkeling. Verder proberen we de nodige duiding te geven bij het woud aan programmertalen en frameworks die er nog altijd zijn en waar maar weinig consolidatie in komt.

Al met al weer een aflevering van Techzine Talks met veel nuttige informatie. Heb je zelf een onderwerpidee voor een van onze afleveringen, dan horen we dat graag. Misschien nemen we er dan binnenkort wel eentje met jou op.

Eerdere afleveringen Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.