3min

De overheid wil een nieuwe pensioenwet invoeren vanaf 2027. Daarmee gaat de pensioenregeling voor veel Nederlanders voor het eerst echt veranderen. In deze Techzine Talks staan we stil bij de aanpassingen die pensioenfondsen en organisaties moeten maken in hun IT-systemen. De pensioenfondsen ontkomen er niet aan om fors te gaan investeren in nieuwe software-oplossingen om de uitvoering van de nieuwe pensioenwet mogelijk te maken. De vraag is echter, lukt dat wel voor 2027?

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Na jaren overleg tussen overheid, pensioenfondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties komt er een nieuwe pensioenwet. De Tweede Kamer is al akkoord, enkel de Eerste Kamer kan er nog een stokje voor steken. Een dergelijk akkoord heeft echter tamelijk verstrekkende gevolgen. We gaan op een fundamenteel andere manier met pensioenen om vanaf 2027. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de IT-systemen. Al met al is het een grote veranderoperatie voor de uitvoerders, maar ook voor de rest van de markt.

De nieuwe pensioenwet heeft een andere benadering en daarbij horen ook flink wat nieuwe of gewijzigde regels. Het basisprincipe is duidelijk, maar voor veel sectoren moeten de specifieke afspraken en regels nog gemaakt worden. Pas daarna kunnen de IT-systemen worden ontwikkeld om de pensioenwet en bijbehorende afspraken uit te voeren. Ook moet er een ingewikkelde berekening gedaan worden om de oud pensioenen om te zetten naar nieuwe pensioenen, de werknemer mag er niet op achteruit gaan. Dat zorgt voor flink wat uitdagingen. De vraag is ook wie die nieuwe IT-systemen moet gaan ontwikkelen. Die last komt waarschijnlijk op de schouders van lokale spelers. Voor internationale software-leveranciers lijkt het ontwikkelen van een specifieke pensioenoplossing voor de Nederlandse markt wat te specialistisch.

Voor deze podcast gaan we in gesprek met Frans Liem en Mark Boerenkamp van IG&H. Deze serviceprovider is heel goed thuis in de pensioenmarkt. Het wil uitvoerders bijstaan bij hun veranderoperatie en heeft zelf met AllVida ook een kant-en-klaar platform ontwikkeld voor klanten die dit graag willen afnemen.

Eerdere afleveringen Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.