3min

Layers zijn handig maar nog niet de heilige graal

Citrix heeft met de overname van Unidesk enorm innovatieve layertechnologie in huis gehaald. Deze is het nu ook aan het toepassen in zijn eigen producten. Dit wordt echter een beetje gepresenteerd als de heilige graal onder virtualisatie, het klinkt namelijk enorm veel belovend. In plaats van verschillende images te beheren voor bijvoorbeeld de marketing, sales en personeelsafdeling, met elk hun eigen Windows-installatie en bijbehorende applicaties, kan met deze technologie alles in een layer wordt gesplitst. Windows 10 een eigen layer, maar ook elke applicatie krijgt zijn eigen layer. Vervolgens kunnen images worden samengesteld door alle verschillende layers te combineren. Hierdoor is het mogelijk een applicatielayer te updaten naar een nieuwe versie, zonder dat je alle images een voor een hoeft af te lopen. De Windows 10-layer kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de images voor alle afdelingen.

Dat is inderdaad een groot voordeel, wat Citrix er tijdens zijn presentaties alleen niet bijverteld, is dat deze layers niet “hotswappable” zijn. Het is dus niet mogelijk om even snel de layer met de Chrome-browser te updaten naar de nieuwste versie en die te vervangen in de images. Als een applicatielayer wordt aangepast, moet de image opnieuw worden samengesteld en moeten alle gebruikers die gebruik maken van de image van de server worden afgeschopt, om vervolgens de nieuwe image te laden en de gebruikers hierop te laten inloggen. Dat kan bij veel bedrijven ’s nachts vrij eenvoudig, maar niet bij bedrijven die 24/7 actief zijn. Natuurlijk is het hotswappable maken van deze layers een technologie die hoog op het verlanglijstje staat, maar op dit moment bestaat die nog niet. Dus de layertechnologie is handig tot op zekere hoogte. Iets wat we snel leerde tijdens onze interviews.

IT-beheer eenvoudiger en minder legacy

Het grote voordeel van de Citrix-producten is en blijft toch wel de eenvoud. Je kan op elk apparaat met Citrix werken zolang de Citrix Receiver-app beschikbaar is. Inmiddels is de applicatie beschikbaar voor Windows 10, Windows 10 S, macOS, Android, iOS, ChromeOS en zelfs op de Xbox One is Citrix Receiver beschikbaar. Ook is de hardware van je pc of laptop niet zo belangrijk, want alle rekenkracht komt vanuit de cloud, datacenter of eigen on-premise locatie. Ook ziet de Citrix omgeving er op elk apparaat hetzelfde uit, op een verschil tussen mobiel en desktop nagelaten.

Een werknemer hoeft daardoor ook minder IT-kennis te hebben, omdat alles eenvoudig op dezelfde plek is te vinden. Daarnaast is Citrix er inmiddels in geslaagd zijn single sign-on enorm breed door te trekken, waardoor gebruikers eigenlijk altijd overal zijn ingelogd. Als een gebruikers eenmaal is ingelogd in zijn Citrix-omgeving, kan deze automatisch bij alle andere SaaS-oplossingen direct doorklikken. Citrix single sign-on werkt eigenlijk met alle bekende diensten, enkele voorbeelden; Box, DocuSign, Facebook, Google Drive, Google Apps, goto Meeting, Marketo, New Relic, Office 365, Salesforce, Slack, Twitter, Zendesk en vele andere.

Het inloggen in de Citrix-omgeving zelf is minder eenvoudig, hier kan een zeer geavanceerd beveiligingsbeleid op worden toegepast met bijvoorbeeld twofactor-authentication. Dit kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met een pincode via SMS of een vingerafdrukscanner of een RFID-lezer. Daarnaast spelen locatie van de gebruiker en netwerkreputatie ook een rol. Een vestiging van een kantoor kan bijvoorbeeld zeer vertrouwd zijn waar alle gegevens mogen worden geraadpleegd, maar alle openbare hotspots kunnen worden gezien als risico, waardoor minder applicaties en data beschikbaar is.

Voor bedrijven die nog geen gebruik maken van Citrix is de nieuwe Unidesk-technologie vooral erg handig wanneer het bedrijf nog zit aan te hikken tegen de Windows 10 migratie met heel veel legacy-software. Door alles in layers te stoppen kunnen bedrijven ervoor kiezen om gefaseerd te migreren. Applicaties kunnen een voor een naar een Citrix-omgeving worden gemigreerd, het enige wat het bedrijf moet doen is Citrix Receiver uitrollen op alle devices. Vervolgens kunnen alle probleemgevallen in alle rust stuk voor stuk worden gemigreerd. Bestaande win32-applicaties worden als het ware omgebouwd tot SaaS-applicaties. Daardoor wordt het hoofdpijndossier een stuk kleiner dan wanneer in één keer alles moet worden gemigreerd.

Wat ons betreft zit Citrix duidelijk op de goede weg, alleen qua productnamen en de manier van communiceren zijn er nog wel wat verbeterpuntjes. Als wij zoveel moeite moeten doen om alles te ontcijferen, verschillende Citrix-experts ook horen zeggen dat ze af en toe drie keer moeten kijken wat er nu bedoeld wordt, dan is dit voor een nieuwe potentiële klant nog veel ingewikkelder.