1 min

Tags in dit artikel

, ,

Samengevat

Hypergeconvergeerde systemen drijven de consolidatie van geconvergeerde systemen verder door. Ze blinken uit in gebruiksgemak en flexibiliteit dankzij de software-gedefinieerde aanpak. Reken-, opslag- en netwerkhardware zit verpakt in één appliance – of node – en wordt beheerd vanuit één software-interface.

Er kunnen naar believen nodes worden toegevoegd of weggehaald om de capaciteit te schalen, als Lego-blokjes die netjes in elkaar passen. Die eenvoudige schaalbaarheid leent zich ideaal voor het opzetten van een hybride of private cloudomgeving.

 

Nodes kunnen worden toegevoegd of weggehaald, als Lego-blokjes die netjes in elkaar passen.

 

Er is bovendien geen gespecialiseerde infrastructuurkennis nodig, zoals dat wel het geval is bij de traditionele silo-aanpak of zelfs bij geconvergeerde systemen. Dat maakt het een interessante oplossing voor kleine IT-departementen met beperktere middelen.

Voor die eenvoud boet je wel in aan aanpasbaarheid. Hyperconvergence is de facto een single-vendoroplossing, wat het gevaar van lock-in met zich meebrengt. Infrastructuurbeheerders die zelf meer inspraak willen hebben in de hardware en verschillende leveranciers willen combineren, opteren liever voor een geconvergeerde of klassieke infrastructuuraanpak.