HPE en Juniper willen met network fabric de positie van Cisco aanvallen

HPE en Juniper willen met network fabric de positie van Cisco aanvallen

Overname van Juniper Networks door Hewlett Packard Enterprise (HPE) moet van het nieuwe HPE Networking een unieke, nieuwe netwerkspeler maken die het met name Cisco enorm lastig moet gaan maken.

Tijdens een Q&A hebben HPE-CEO Antonio Neri en Juniper-CEO Rami Rahim vandaag al een klein tipje van de sluier opgelicht over wat de bedoeling is van de overname en integratie van Juniper in het aanbod van HPE. De algemene tendens van de boodschap die de twee CEO’s de wereld in brachten was niet geheel verrassend dat de twee portfolio’s zeer complementair zijn aan elkaar. De samenvoeging van de onderdelen van beide bedrijven gaat ervoor zorgen dat het netwerk een centrale rol inneemt in alles wat HPE doet. “Het netwerk wordt de kern van wat HPE doet”, in de woorden van Neri.

Network fabric

Neri heeft het tijdens de sessie over het creëren van een network fabric. Dat ziet hij als het einddoel van de integratie van de netwerkonderdelen van HPE en Juniper. Dit network fabric moet dan de basis worden voor de diensten die HPE aan klanten levert. Dat moet ervoor zorgen dat deze diensten sneller en op een betere manier bij klanten terechtkomen. AI krijgt in dit verhaal uiteraard ook een rol. Om AI-diensten goed bij de klanten te krijgen, is het belangrijk dat het netwerk waarover dit gebeurt, optimaal is ingericht. Dat zou met deze samenvoeging beter kunnen, iets waarvoor zeker wel iets te zeggen is. Zoals we gisteren in onze analyse ook al aangaven, hebben deze spelers verschillende sterke (en dus ook zwakke) punten.

Het creëren van een network fabric is ook meteen de basis voor de volledige (AI-native) stack die HPE voor ogen heeft. Bovenop het network fabric legt HPE dan het Ezmeral data fabric en zo zijn de contouren van een full-stack architectuur al goed zichtbaar.

HPE wil nummer 1 worden

Met de toekomstige netwerkarchitectuur (de deal is pas eind dit jaar op zijn vroegst rond) heeft HPE een uiteindelijk doel, nog los van het belang voor de rest van het eigen portfolio. Ze willen de grootste netwerkleverancier ter wereld worden. “We willen nummer 1 zijn in alles wat we doen”, geeft Neri aan. Dat betekent dat deze overname ook een soort waarschuwing is aan het adres van Cisco. Dat bedrijf vaart een andere koers, met veel nadruk op security, observability, maar ook op diepe integratie in een Networking Cloud.

Dat laatste (Cisco’s Networking Cloud) is waar het nieuwe HPE Networking (waar Rahim leiding aan zal gaan geven) het vooral tegen op moet gaan nemen. Tijdens de call kregen wij de indruk dat de naam Aruba op termijn minder prominent aanwezig zal gaan zijn. De business unit lijkt die naam in ieder geval niet meer te gaan gebruiken.

David tegen Goliath?

Wat betreft de kansen van het nieuwe HPE Networking om Cisco van de troon te stoten, is het nu natuurlijk nog een beetje koffiedik kijken. Het gezamenlijke aanbod van HPE en Juniper is zonder meer zeer compleet te noemen. Ook op het gebied van onder andere ASIC-design voegen de twee spelers veel expertise en mogelijkheden samen. Dat zal Cisco toch wel enige zorgen moeten baren.

Aan de andere kant heeft Cisco ook zeker niet stilgezeten de afgelopen jaren en is het stapsgewijs bezig met een integratie in het netwerkaanbod van verschillende (in-house) onderdelen, met name dan Catalyst en Meraki. Dat zou je best kunnen vergelijken met de producten van Aruba en Mist, ook al is er natuurlijk ook van alles af te dingen op deze vergelijking. Met Silicon One heeft Cisco ook het nodige te bieden op het gebied van ASIC-design. Qua breedte van het portfolio kan Cisco zich voor zover wij het zien ook behoorlijk goed meten.

Een man met een bril en een vrouw in een blauw shirt.
Antonio Neri, CEO van HPE

Het zal een behoorlijke klus worden om Cisco te pakken te krijgen. Cisco is namelijk echt heel groot op het gebied van netwerkinfrastructuur. Ter illustratie: ongeveer de helft van de omzet van zo’n 57 miljard dollar van Cisco komt uit wat het zelf Secure, Agile Networks noemt. De omzet van Aruba was bij de laatste cijfers zo’n 5,3 miljard dollar. Juniper doet daar nog zo’n 5,6 miljard dollar bovenop. Samen zitten ze nog niet op de helft van de netwerkomzet die Cisco genereert. Het kan natuurlijk snel gaan als ze daadwerkelijk iets neerzetten dat fundamenteel anders en vooral beter is. Maar het mag duidelijk zijn dat HPE nog behoorlijk wat werk moet verzetten. Niets is onmogelijk, maar moeilijk wordt het zeker.

HPE GreenLake

Gek genoeg is de term GreenLake nog niet heel vaak gevallen in het nieuws rondom de overname. Ook daar heeft deze namelijk een positieve impact op, is het standpunt van Neri en Rahim. Dat is maar goed ook vanuit het perspectief van HPE. GreenLake is immers het platform waarop het allemaal moet gebeuren. Neri noemde het vorig jaar nog de Poolster voor HPE. Het is het platform waarop alle innovatie is gericht, waren toen zijn woorden.

Rahim ziet GreenLake als een grote mogelijkheid, omdat er steeds meer vraag komt naar as-a-service. Voor HPE betekent het toevoegen van het aanbod van Juniper aan diensten vanuit HPE GreenLake een forse toename aan ARR (Annual Recurring Revenue) voor dat platform. Dat is nu 1,3 miljard dollar (totale contractwaarde ligt op 13 miljard dollar), maar schiet met toevoeging van Juniper meteen naar de 2 miljard dollar. Daarmee is het ook op dit punt een overname die HPE GreenLake verder brengt.

Hoeveel overlap is er?

Het wordt zonder meer interessant om te zien hoe HPE de integratie van Juniper Networks in het eigen portfolio gaat realiseren. Neri en Rahim stellen beiden meerdere keren tijdens de Q&A dat er naar een enkel aanbod toegewerkt wordt. Dat betekent dat Juniper geen alleenstaand onderdeel blijft. Dat is volgens de twee CEO’s ook logisch. Zij zien namelijk alleen maar complementaire portfolio’s. Zelfs Aruba en Mist zien ze niet als overlappend. Die zijn gericht op verschillende soorten bedrijven en architecturen, claimen ze.

Een man zit voor een groene muur.
Rami Rahim, CEO van Juniper Networks

Dat laatste lijkt in eerste instantie wat vreemd. Het is lastig te geloven dat Aruba nooit een deal verliest van Mist en andersom. Toch snappen we wel wat de CEO’s bedoelen. Aruba is immers sterker op campus en edge, Juniper op core en datacenter. Dan heb je gesprekken met verschillende bedrijven en bedrijfsonderdelen. Mist is van oudsher vooral gericht op het vervangen van Meraki. Vandaar ook dat de access points van Mist op een mount van Meraki passen. Dat was in ieder geval in het begin van Mist Systems zo.

Toch is er wel degelijk overlap tussen de twee, dat kan ook eigenlijk niet anders. Neri geeft tijdens de Q&A als voorbeeld dat The Home Depot het volledige netwerk bij HPE Aruba afneemt. De voornaamste referentie van Mist is Walmart. Dat zijn toch echt bedrijven uit dezelfde categorie. Laten we het er maar op houden dat er voldoende onderscheid te maken is. Dat zal ook de reden zijn waarom Cisco de Catalyst- en Meraki-portfolio’s nog steeds gescheiden van elkaar voert.

Voor de rest lijkt de claim van Neri en Rahim wel aardig te kloppen, wat betreft het complementair zijn van de twee portfolio’s. Zo is Juniper van oudsher al veel meer bezig met security, waar dat bij HPE lang op een wat lager pitje heeft gestaan. Dat veranderde vorig jaar al enigszins, met de overname van Axis Security. Nu krijgt HPE er in een klap een heleboel extra security bij. Niet alleen met de SRX-firewalls van Juniper, maar ook met het SASE- en SSE-aanbod.

Hoe gaat het nieuwe HPE Networking eruit zien?

Het zal nog wel een behoorlijke klus zijn om die twee werelden volledig te integreren overigens. Dat roept tot slot ook meteen de vraag op wat er van beide portfolio’s overblijft. Er mag dan weinig overlap zijn, er zullen toch keuzes gemaakt moeten worden. Wat gebeurt er met Junos OS bijvoorbeeld? Die vraag beantwoordde Rahim enigszins ontwijkend. Ook op de vraag wat er met de communities achter de bedrijven gaat gebeuren, kwam geen duidelijk antwoord. Op zich allemaal vrij logisch, omdat nog niemand het echt helemaal weet nu. Als je alles optimaal wilt integreren, kun je echter niet met twee compleet verschillende OS’en werken.

Hierover – en over vele andere dingen – zullen ongetwijfeld nog behoorlijk wat gesprekken over gevoerd gaan worden. Het network fabric komt er in ieder geval aan, zoveel is zeker. Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Of Cisco zich nu al zorgen moet maken? Dat bedrijf gaat de ontwikkelingen sowieso nauwgezet volgen, zoveel is zeker. Het heeft zelf ongetwijfeld ook nog de nodige innovaties in petto in de komende jaren. Het zou in ieder geval mooi zijn als we weer eens een goede netwerkstrijd zouden krijgen. Dat houdt het allemaal interessant.

Lees ook: HPE neemt Juniper over: verrassend, maar eigenlijk ook best logisch