5min

Juniper Networks zet grote stappen op het gebied van AIOps en data centers voor AI-workloads. Marvis Minis zorgen voor pro-actieve oplossing van netwerkproblemen. Marvis Virtual Network Assistant (VNA) komt nu ook beschikbaar voor datacenters. Juniper Validated Designs voor AI-datacenters brengt het AI Data Center-aanbod van het bedrijf weer een stap dichterbij voor klanten.

Juniper heeft vandaag groot nieuws. Het heeft de hele netwerkstack op de schop genomen en AI als startpunt genomen bij het opnieuw opbouwen ervan. Het resultaat is het AI-Native Networking Platform dat het vandaag aankondigt. Dit platform zet een gedeelde AI-engine en Marvis VNA in voor campus, branch en data center. Hiermee vereenvoudigt het bedrijf de algemene architectuur drastisch, in ieder geval op papier. Je kunt het voor een deel ook zien als de volgende (grote) stap in de uitrol van de AI-mogelijkheden van Mist over het portfolio van Juniper.

AI-Native Networking Platform is meer dan een holle kreet

Om meteen aan te geven dat de term AI-Native Networking Platform meer is dan een nieuwe naam voor een platform, komt Juniper vandaag ook meteen met nieuwe onderdelen voor dit platform. Daarbij is het goed om onderscheid te maken tussen AI in de vorm van AIOps en wat er nodig is om AI-workloads optimaal te draaien in een datacenter. Het AI-Native Networking Platform raakt beide onderdelen namelijk.

Marvis Minis

Allereerst is er het AIOps-gedeelte. Dat is toch waar Mist AI met name bekend en beroemd mee is geworden. Door de inzet van AI in de access points van Mist kunnen beheerders veel sneller problemen oplossen.

Met Marvis Minis voegt Juniper hier een belangrijke component aan toe. Waar het voorheen vooral reactief was, wordt het hiermee namelijk ook pro-actief. Marvis Minis is namelijk een Digital Experience Twin. Deze doet exact wat je van een digital twin verwacht. Het creëert een kopie van de configuratie van de Mist access points. Deze kopie kan pro-actief testen of er problemen zijn. Op deze manier emuleert Marvis Minis de connectiviteit met de access points. Het maakt geen gebruik van sensors, het zit geïntegreerd in het netwerk.

Deze software wordt uiteraard vanuit de cloudomgeving van Mist uitgerold. Het mooie hieraan voor admins is dat zij er helemaal niets aan hoeven te doen. Het rolt zichzelf uit. Het testen van de connectiviteit gebeurt overigens niet continu, want dat heeft vanzelfsprekend wel een effect op de prestaties van de access points en daarmee het netwerk. Voor het uitvoeren van de tests kiest de software zelf een moment waarop dat kan. In organisaties kan dit ’s avonds of ’s nachts, bijvoorbeeld. Pikt Marvis Minis een probleem op, dan doet hij een traceroute en laat hij pro-actief weten waar het probleem zit. Op deze manier kunnen admins connectiviteitsissues oplossen voordat ze bij een eindgebruiker terechtkomen.

Marvis Minis mag dan pro-actief allerlei problemen op kunnen lossen, er zitten uiteraard ook grenzen aan. Het zal vooral handig zijn om configuratiefouten op te sporen. Pro-actief roaming issues of sticky AP issues oplossen zal hiermee niet gaan.

Marvis VNA voor datacenters

Het tweede onderdeel het AI-Native Networking Platform dat je onder AIOps kunt scharen is de uitbreiding van Marvis VNA naar het datacenter. Dit was al beschikbaar voor campus en branch, de onderdelen waar Mist van oudsher actief in was. Nu is het dus ook beschikbaar voor het data center.

Op basis van wat Juniper heeft geleerd van de inzet van Marvis VNA in campus en branch, kan dit weleens een heel grote impact gaan hebben op de operationele kant van datacenters. In campus en branch heeft Juniper een afname in het aantal tickets gezien die boven de 90 procent ligt. Dat verwacht het bedrijf ook te gaan realiseren in het datacenter. Dat zou echt een enorme winst betekenen. Als je bedenkt dat er in het datacenter vaak grote aantallen netwerkapparaten actief zijn, dan kan dit veel besparing opleveren.

Goed om hier te vermelden is verder ook dat Marvis VNA in principe vendor-agnostisch is. Dat wil zeggen, het werkt ook met hardware van andere leveranciers. In de praktijk zullen hier beperkingen aan kleven, dat kan haast niet anders. Leveranciers hebben altijd wel wat propriëtaire technologie in hun hardware zitten. Maar problemen met bekabeling, configuraties en connectiviteit kunnen met Marvis VNA nu ook in het datacenter bij alle netwerkapparatuur worden opgespoord en opgelost. Marvis CI stelt IT-teams tot slot in staat om in menselijke taal vragen te stellen, waarna er met behulp van generatieve AI antwoorden worden gepresenteerd uit de productdocumentatie en de knowledgebase.

Het AI Data Center

De derde en laatste component van het nieuwe AI-Native Networking Platform van Juniper gaat om hoe je een datacenter bouwt met AI als gebruiksdoel. Daarvoor heeft Juniper een uitbreiding toegevoegd aan Apstra, het intent-based networking-onderdeel van het aanbod. Hiermee kun je zaken zoals designs en configuraties van datacenters optimaliseren voor specifieke workloads.

Met de aankondiging van vandaag voegt Juniper hier een snellere en efficiëntere verwerking van AI/ML-verkeer aan toe. Dit verkeer is namelijk fundamenteel anders dan veel ander verkeer dat door een datacenter heengaat. Zo gaat het verkeer voornamelijk tussen GPU’s heen en weer, waarvoor een hoge en consistente bandbreedte beschikbaar moet zijn. Dit is ook allemaal RDMA-gebaseerd, niet TCP-gebaseerd. Verder is AI/ML-verkeer ook erg gevoelig voor pakketverlies en jitter en werken nodes vaak in parallel. Dat houdt in dat verbindingen snel vol kunnen lopen.

Interessant hierbij is dat Juniper alles via ethernet laat lopen. Dat zien we tegenwoordig steeds vaker. Ethernet lijkt de slag te gaan winnen van InfiniBand. Dat is goed nieuws voor klanten, want ethernet is een stuk goedkoper om te implementeren, terwijl het inmiddels dus dezelfde prestaties moet kunnen halen.

Om de bouw van een AI-datacenter zo vlot mogelijk te laten verlopen, introduceert Juniper vandaag tot slot ook nog Juniper Validated Designs voor AI-datacenters. Daarnaast komen er nog de nodige nieuwe PTX-routers en QFX-switches aan die specifiek bestemd zijn voor deze designs. Het geheel draait vanzelfsprekend onder de Apstra-paraplu. Vermeldenswaard hierbij is dat er nieuwe modellen tussen zitten die een capaciteit van 800GbE aantikken. Deze nieuwe modellen zijn niet de enige waarmee je een AI Data Center volgens Juniper kunt inrichten. Desgevraagd laat Juniper ons weten dat ook andere hardware ingezet kan worden. Welke dit specifiek is, zal per geval verschillen.

Al met al is de introductie van het AI-Native Networking Platform en alles wat daarbij hoort een grote stap vooruit voor Juniper. Op alle vlakken zet het AI hiermee centraal richting de toekomst. De aankondiging van vandaag maakt de voorgenomen overname door HPE nog iets logischer. Dat bedrijf heeft het immers ook continu over een AI-native architecture. Daar past de aankondiging van Juniper van vandaag naadloos in.

Lees ook: HPE en Juniper willen met network fabric de positie van Cisco aanvallen