4min

Tijd om weer eens de feiten op een rij te zetten, Google heeft met de Chromecast een geweldig product in de markt gezet waarvan het succes groter is dan Google zelf op voorhand had durven dromen. Veel online diensten omarmen de HDMI-dongle van Google dan ook en ondersteunen deze al enige tijd. Grote afwezigen zijn de Nederlandse televisiezenders, die willen maar niet mee doen, het lijkt erop dat Nederlanders vooral niet teveel on-demand moeten kijken, maar gewoon via de oude vertrouwde zenders met reclameblokken van 12 minuten per uur.

Twee jaar, zolang is de Google ChromeCast inmiddels al op de markt en het succes is duidelijk en helder. Google heeft de markt verovert met een HDMI-stick van 35 euro. Officieel heeft Google 17 miljoen exemplaren verkocht tot aan mei 2015, maar inmiddels is het oktober en durven wij de schatting wel aan dat Google inmiddels de 20 miljoen exemplaren is gepasseerd.

Eind vorige maand heeft Google een opvolger aangekondigd voor de Google Chromecast, er is een nieuwe versie die nog een stukje sneller is en waarbij gamen ook een grote rol gaat spelen. Daarnaast heeft Google opnieuw een hele hoop bedrijven weten te overtuigen om de Chromecast te gaan ondersteunen. Onder die partijen vallen helaas niet de Nederlandse televisiezenders, die houden er allemaal hun eigen strategie op na als het gaat om de Google Chromecast.

NPO

De Nederlandse Publieke Omroep, NPO, die drie zenders die in de lucht worden gehouden van onze belastingcenten bieden sinds enige tijd Chromecast-ondersteuning. Het is nu dus mogelijk om programma’s van de publieke omroep terug te kijken op je 55 inch Full HD-televisie of met een beetje geluk 4K-televisie. Al is kijken misschien niet het goede woord, luisteren is misschien beter. De kwaliteit van de streams bij Uitzending Gemist zijn maar liefst 342p, dat betekent dat deze stream zes keer getoond kan worden op een Full HD-scherm en op een 4K-televisie maar liefst 24 keer. Vrees niet je krijgt de video niet in 24 rechthoekjes te zien op je 4K-televisie, in plaats daarvan wordt 1 rechthoekje gewoon 6 of 24 keer uitvergroot. Je kan dan wel de pixels tellen en Mathijs van Nieuwkerk heeft een beetje een hoofd als een legopoppetje, maar het ere wie ere toekomt, het werkt wel.

RTL

Van RTL kregen we een paar weken geleden een aankondiging binnen, bijna twee jaar na dato was het zover. RTL XL is vernieuwd en heeft nu ook ondersteuning voor de Chromecast. Ik dacht hèhè zou onderhand tijd worden. Totdat ik afgelopen weekend dacht even lekker Voetbal Inside terug te kunnen kijken, wat blijkt, RTL XL ondersteunt nu weliswaar de Chromecast, je moet er alleen wel 4,99 euro per 30 dagen voor betalen via een RTL XL Premium-abonnement. Voor die 4,99 euro krijg je overigens niet alleen Chromecast-ondersteuning voor dat bedrag halen ze ook de reclames weg. Betalen voor Chromecast-ondersteuning gaat mij echt te ver, voor kwalitatieve content wil ik best betalen, maar persoonlijk vind ik het televisie-aanbod er de afgelopen jaren niet op vooruit gegaan. Het is dat Ziggo geen mogelijkheid biedt op mijn televisie-abonnement op te zeggen.

Kijk (SBS)

Bij SBS hebben ze sinds een jaar of twee Kijk.nl opgetuigd, een geheel eigen platform waar programma’s van SBS 6, Veronica, Net 5 en SBS 9 teruggekeken kunnen worden. Als ik door de changelog van de iOS-app heen blader dan zie ik dat sinds de introductie van Kijk.nl er eigenlijk niets is veranderd. De grootste wijziging is de toevoeging van SBS9, maar ondersteuning voor de Chromecast is er niet en lijkt er voorlopig ook niet te komen.

Het alternatief

Gelukkig is er een alternatief, een alternatief dat Google zelf aanbiedt voor partijen zoals de Nederlandse omroepen die weigeren Chromecast-ondersteuning in te bouwen. Dat alternatief is Google Cast, een extensie voor de Chrome-browser waarmee je tabbladen naar je televisie kan streamen. Als je hier gebruik van maakt en vervolgens de video Full Screen bekijkt op je laptop zal deze ook Full Screen op je televisie te bekijken zijn. De maximale kwaliteit van Google Cast is 720p en dat is in principe net voldoende om een programma te kunnen volgen. Het is echter wel omslachtig want je moet er altijd een laptop bij pakken.

Toekomst

Het zou beter zijn als de omroepen gewoon Chromecast-ondersteuning gratis zouden inbakken en streams van goede kwaliteit zouden aanbieden. Waarschijnlijk is dat iets waar we nog jaren op moeten wachten en als ze het straks eindelijk aanbieden, dan heeft half Nederland zijn televisie-abonnement al opgezegd want on-demand is het aanbod nu al prima, maar tegen die tijd zal het nog vele malen beter zijn. Het is tijd voor de omroepbaasjes om wakker te worden en te investeren in hun online activiteiten, in plaats van het te beperken ten faveure van het ouderwetse televisie kijken, daar zit niemand meer op te wachten.