Landsbelang in geding: Overheid vindt risico’s Microsoft 365 aanvaardbaar

Amerikanen lezen rustig mee

Landsbelang in geding: Overheid vindt risico’s Microsoft 365 aanvaardbaar

De overheid heeft besloten om de meerderheid van de werkplekken naar Microsoft 365 te migreren. Ambtenaren gaan massaal aan de gang met Word, Excel, PowerPoint en Outlook in de cloud, ondanks dat niet exact duidelijk is welke implicaties dit heeft. Zo is er onduidelijkheid over de soevereiniteit. De overheid noemt de impact van de Amerikaanse cloud-act een geaccepteerd risico. Men accepteert dus dat de Amerikanen mogelijk meelezen met onze ambtenaren.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsYouTube of een andere dienst.

In een recent verschenen rapport over het rijksbrede public cloudbeleid staan de nodige zaken die de wenkbrauwen doen fronsen. Meest opzienbarende is dat de Amerikaanse cloud-act een geaccepteerd risico wordt genoemd, wat betekent dat de Amerikaanse geheime diensten gewoon mee kunnen lezen.

Nu de overheid tienduizenden ambtenaren gaat migreren naar Microsoft 365 rijst de vraag of dat risico ook echt acceptabel is. Als je vanuit productiviteit en efficiënt werken gaat kijken naar IT-oplossingen voor werkplekken dan zijn er ook niet bijzonder veel alternatieven. Google Workspace is een alternatief, maar komt met exact dezelfde zorgen als Microsoft. Dan blijft de huidige situatie in principe over: het kopen van Microsoft-licenties en de oplossingen zelf draaien of door een Nederlandse IT-leverancier laten faciliteren. Zou veiligheid niet altijd voorop moeten staan?

In het cloudbeleid wordt ook duidelijk dat de overheid geen overzicht heeft hoeveel gebruik het eigenlijk maakt van cloudaanbieders. Alle losse overheidsinstanties hebben hun eigen IT-beleid en gaan zelf over hun investeringen in cloudoplossingen. Wel heeft het nieuwe public cloudbeleid als doel om deze informatie te rapporteren aan de CIO Rijk, zodat er overzicht ontstaat.

Wij zijn van mening dat dit opnieuw aantoont hoe slecht IT is georganiseerd bij de overheid. In deze aflevering van Techzine Talks gaan we hier dieper op in, is dit nu iets wat Europa beter centraal kan regelen?

Techzine Talks video (beta)

Techzine Talks nu ook beschikbaar als vodcast. Het is nog een bèta want het werkt nog niet zoals we willen en de kwaliteit mag nog wat omhoog. De komende weken zullen we elke week een stapje voorwaarts zetten qua videoproductie. Voor degenen die niet kunnen wachten kunnen op YouTube kijken, voor alle andere is er de audio speler.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.