4min

De opkomst van platform engineering is dé gamechanger in de IT-wereld van vandaag. Toch merk ik dat het voor veel organisaties nog onbekend terrein is of dat ze uitdagingen ervaren bij de implementatie. Wat is platform engineering precies, welke voordelen levert het op en hoe implementeer je dit in je organisatie?

De cloud heeft de afgelopen jaren veel gebracht. Denk aan meer flexibiliteit, schaalbaarheid en een verhoogde operationele efficiëntie. Dit zorgde echter ook voor uitdagingen bij DevOps-teams. Dat er meerdere wegen naar Rome zijn om tot een goed eindproduct te komen, heeft het werk van ontwikkelaars complexer gemaakt. Ze moeten navigeren in een ‘woud’ aan cloudservices, tools en configuratieopties. Dat continue schakelen en keuzes maken leidt tot een hogere cognitieve belasting.

Ook IT-afdelingen verliezen vaker de grip op de cloud, mede doordat ontwikkelaars zelf keuzes kunnen maken voor de afname van clouddiensten. Hierdoor lopen de kosten snel op. De enige zekerheid die de cloud biedt, is dat de kosten altijd hoger uitvallen dan gepland. De afhankelijkheid van clouddiensten heeft ook andere nadelen. Zo was onlangs in het nieuws dat Amerikaanse overheden via mailservers van Microsoft en Google toegang kunnen krijgen tot e-mails van Nederlandse overheden en bedrijven. Daarnaast kan een cloudprovider capaciteitsproblemen krijgen. Dat heeft impact op de continuïteit van je bedrijf.

Meer grip met platform engineering

Met platform engineering kun je meer grip krijgen op de cloud en de belasting van ontwikkelteams verlagen. Hiermee breng je de belangrijkste tools, technologieën en workflows voor developers onder in één platform. Op deze manier kunnen developers sneller en efficiënter werken, omdat ze niet meer continu hoeven schakelen tussen verschillende taken en technologieën.

Ook zorgt het voor een consistente en gestandaardiseerde werkwijze, wat ten goede komt aan de betrouwbaarheid van het resultaat. Met platform engineering vinden ontwikkelteams niet zo snel het wiel opnieuw uit en vervallen ze niet in dezelfde fouten, omdat veel processen zijn gestandaardiseerd. Ook zijn veiligheidsaspecten gedekt omdat deze zijn ingebouwd in de architectuur van het platform.

Een platform kiezen

Als je aan de slag wil met platform engineering, is de eerste stap: de scope bepalen. De truc is om klein te beginnen en alleen te kiezen voor de meest noodzakelijke onderdelen. Vervolgens kun je denken aan een geschikt type platform, zoals:

  • Een applicatieplatform voor het runnen van bedrijfskritische webapplicaties en services.
  • Een integratieplatform voor het verbinden en stroomlijnen van data en processen tussen verschillende applicaties en systemen (iPaaS).
  • Een dataplatform voor het beheren, verwerken en analyseren van data uit diverse bronnen, om businessrapportages te genereren voor inzichten en besluitvorming.

Voorbij de hype

Platform engineering is geen hype, maar een blijvertje. Zo voorspelt Gartner – op basis van het Hype Cycle-model  – dat het over twee tot vijf jaar mainstream-adoptie zal bereiken. Ondertussen zie je ook het sentiment bij ontwikkelteams veranderen. Aanvankelijk waren ontwikkelaars huiverig dat het hen te veel zou beperken in hun werk. Nu zie je dat ze het juist als bevrijdend ervaren. Het zorgt voor meer focus in hun werk, waardoor er meer ruimte is voor creativiteit en ze meer waarde kunnen leveren voor klanten.

Standaardisatie vs. flexibiliteit

Het doel van platform engineering is om zoveel mogelijk complexiteit op te lossen door standaardisatie. Die afweging tussen standaardisatie enerzijds en flexibiliteit anderzijds, is een spanningsveld. Hoe verder je gaat in standaardisatie, hoe sneller een team kan werken. Maar als je daar té ver in gaat, dan leidt het tot te veel beperkingen. Het is dus belangrijk om hier een fijne balans in te zoeken. 

Binnen het platform kun je alle cloudcomponenten en bijbehorende instellingen laten standaardiseren. Doordat de beveiligingsinstellingen binnen het platform gecontroleerd zijn, is het platform ‘secure by design’. De platform engineer schrijft alle standaarden in code, zodat het platform vervolgens geautomatiseerd uitgerold kan worden. Op deze manier is het ontwikkelproces voorspelbaarder en betrouwbaarder in vergelijking met handmatig ontwikkelwerk.

Welke expertise heb je nodig?

Een ander aandachtspunt is de ontwikkeling en implementatie. Platform engineering vraagt om veel expertise. Naast softwareontwikkeling heb je ook diepgaande kennis nodig van de cloud. Als het platform eenmaal gebouwd is, is het werk nog niet gedaan. Het is een kwestie van continu innoveren en updaten, omdat er bij de grote cloudproviders ook continu functionaliteiten bijkomen en verdwijnen. Daarbij is het belangrijk om feedback te blijven vragen van platformteams en ontwikkelteams.

Nieuwe standaard voor softwareontwikkeling

Platform engineering gaat dit jaar een vlucht nemen. Het geeft antwoord op actuele uitdagingen waar DevOps-teams voor staan. Organisaties krijgen met platform engineering grip op de cloud en de cognitieve belasting van ontwikkelteams gaat omlaag, met als resultaat: een kortere time-to-market en een consistente, betrouwbare werkwijze. Hoewel het de kunst blijft om balans te zoeken tussen standaardisatie en flexibiliteit, gaat platform engineering voor een blijvende verandering in de IT-wereld zorgen. Met de juiste expertise en een doordachte aanpak biedt het de kans om meer waarde te leveren voor klanten en een solide basis te leggen voor toekomstige ontwikkelingen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Info Support. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.