Privacyinstellingen (2)

Advertenties en privacy
Je hoeft er niet bang voor te zijn dat Facebook de gegevens die je op je profiel zet doorgeeft of doorverkoopt aan derden, hoewel dit in de toekomst theoretisch wel mogelijk zou kunnen zijn. Wat het sociale netwerk wel doet is adverteerders de mogelijkheid geven om jouw profielfoto en -naam te gebruiken zodra je een bedrijfspagina hebt geliked. Als een van je Facebookvrienden de bedrijfspagina bezoekt die jij geliked hebt, zien zij jouw naam en foto in beeld staan. De gedachtegang hierachter is dat consumenten eerder overtuigd zullen raken van een dienst of product als een van hun vrienden deze aanbeveelt.

Als je dat helemaal niets vindt, kun je deze optie uitschakelen. Daarvoor ga je naar het tabblad ‘Facebook Ads’ bij je accountinstellingen. Bij ‘Advertenties en vrienden’ kun je aangeven dat niemand van je vrienden ziet dat jij een bepaalde advertentie, product, dienst of bedrijf aanbeveelt. Om te voorkomen dat derden in de toekomst berichten kunnen versturen naar jouw Facebookvrienden met jouw gegevens, hoef je ‘Advertenties van derden’ alleen in te stellen op ‘Niemand’.


Google
Dankzij de geavanceerde spider van Google, is het internetbedrijf in staat alle denkbare informatie die op internet staat te indexeren. Ook Facebookpagina’s. Als je dan via de zoekmachine op jouw naam googlet, verschijnt je Facebookprofiel in de lijst van zoekresultaten.

Vandaag de dag is het mogelijk om hier een stokje voor te steken. Daarvoor ga je naar het tabblad ‘Apps, games en websites’ bij je privacyinstellingen. Bij de link ‘Openbaar zoeken’ kun je instellen of internetters die op jouw naam zoeken met Google een voorbeeld van je Facebookprofiel te zien krijgen of niet. Als je deze optie uitschakelt/het vinkje weghaalt, kunnen anderen niet met zekerheid vaststellen of je daadwerkelijk de persoon bent die ze willen toevoegen aan hun Facebookvrienden. Er kleven haken en ogen aan deze optie, dus bedenk vooraf goed of je de openbare zoekvermelding wil in- of uitschakelen.

Privacy controleren en back-ups
Om gebruikers de mogelijkheid te geven om te controleren welke informatie ze met de buitenwereld delen, kunnen zij een persoonlijk archief van hun foto’s, video’s en berichten die ze op hun tijdlijn hebben geplaatst downloaden. Een bijkomend voordeel is dat gebruikers op deze manier een back-up van hun Facebookgegevens kunnen opslaan, bijvoorbeeld om hun foto’s op meerdere apparaten beschikbaar te stellen. Profielgegevens, berichten op je tijdlijn, foto’s, video’s, notities, vriendenlijsten, evenementen, verstuurde en ontvangen berichten en alle berichten die jij en je vrienden hebben geschreven worden in dit persoonlijk archief opgeslagen.

Daarnaast biedt Facebook gebruikers de mogelijkheid een uitgebreid archief van hun gegevens te downloaden. Naast de zojuist genoemde gegevens stuurt Facebook hen dan tevens opgeslagen IP-adressen, aan- en afmeldgegevens, openstaande vriendschapsverzoeken, wijzigingen van je accountstatus, informatie over porren en evenementen en gedetailleerde profielgegevens zoals je mobiele nummer of burgerlijke status.

Om deze gegevens te downloaden ga je naar je accountinstellingen. Onder het tabblad ‘Algemeen’ staat onderin een link waar gebruikers een kopie van hun Facebookgegevens kunnen downloaden (zie rode kader op onderstaande afbeelding). Voor een uitgebreide versie van je persoonlijke archief, klik je eveneens op deze link. Halverwege de nieuwe pagina zie je de link ‘uitgebreid archief downloaden’.

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, stuurt Facebook je een e-mail met daarin een bevestigingslink voor de aanvraag. Vervolgens moet je je profielwachtwoord opnieuw invoeren, zodat Facebook er zeker van is dat jij de aanvraagprocedure hebt opgestart. Vervolgens krijg je binnen enkele werkdagen de opgevraagde gegevens doorgestuurd.