En nu in de praktijk

Theorie is leuk, maar de praktijk altijd leuker. Wat is er in de praktijk nou aan te vangen met de theorie waarmee we je de afgelopen drie pagina’s hebben vermaakt?

In de praktijk komt het er op neer dat je naar de computerwinkel of de internetstore moet, want de standaard koelers zijn vaak verre van optimaal. In de handel is een enorme diversiteit aan vervangende koelers te koop voor je processor en videokaart. Ben je dan nog niet tevreden dan kun je je geluk beproeven met de aanschaf van een andere voeding en/of casefans.


Mocht je graag je handen laten spreken dan is het ongetwijfeld mogelijk om de ventilators van je voeding of processorkoeler te vervangen door stillere exemplaren. Bij voedingen is voorzichtigheid daarbij erg aan te raden, aangezien het erg vervelende gevolgen kan hebben als je voeding te warm wordt. Een defecte voeding is het gunstigste gevolg, meer defecte hardware geen uitzondering als het mis gaat. Bij voedingen is het over het algemeen niet mogelijk om een grotere fan te plaatsen, die evenveel lucht verplaatst met minder geluidsproductie, enige optie is dan om een fan van gelijke grootte te plaatsen die stiller is.


Het vervangen van de fan van je processorkoeler is minder gevaarlijk, maar ook hier kan het fout gaan. Net als je voeding heeft je processor voldoende koeling nodig, en zonder het aanpassen van het koellichaam een andere fan plaatsen is alleen aan te raden als je goed weet waarmee je bezig bent. Neem je een grotere fan dan is er wel wat geluidswinst te halen. Makkelijker is het om te kijken naar een alternatieve koeler. Er zijn prima alternatieve koelers verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs, die flink stiller zijn dan de standaard koeler die met je processor meegeleverd werd.

Voor wat betreft de videokaart is klussen niet echt een optie, hoewel echte die-hard modders allicht een mogelijkheid zien. Wij hebben de voorkeur om voor de videokaart een kant-en-klare oplossing te kiezen.