3min

Tags in dit artikel

AveDesk Basis

AveDesk is een relatief klein programma waarmee je widgets op je desktop kan plaatsen die hem heel wat fraaier doen ogen. Deze kun je zelf helemaal aanpassen, en je kunt ze zelfs zelf maken. Hieronder vind je een basis van het programma.

We beginnen met het downloaden van AveDesk. Dit kun je doen op de officiële website van het programma. Als je Avedesk binnen hebt pak je hem uit naar de AveDesk (of een zelfgekozen naam).

Deze map zet je vervolgens in een door jou gekozen map. Ik heb hem gewoon in Program Files gezet voor het gemak. Vervolgens open je de map en start je AveDesk.exe op. Je ziet nu het pictogram van AveDesk in je traybar staan (het blauwe driehoekje).

Als je rechts klikt op het icoontje en op Desklets Control Panel klikt krijg je het volgende scherm.

Nu gaan we desklets toevoegen, dit gaat heel simpel. Klik eerst op ‘Desklets’ en vervolgens op ‘Add’. Je krijgt nu een hele lijst met desklets.

Ik heb even een brede selectie gemaakt van desklets en deze op mijn desktop gezet. Je ziet onder andere het weer, notie, calender, klok, digitale klok, link naar deze computer, VU Meter,… .

Klikbaar

Als je je muis op een deslet zet en je drukt op shift+ctrl dan kun je de desklet sluiten door op het kruisje te klikken. Je kunt een desklet ook gewoon sluiten door rechts te klikken en op ‘Close desklet’ te klikken.

Nog een handige desklet vind ik persoonlijk de FTP ondersteuning. Als je een bestand op deze desklet sleept dan upload hij het autmatisch naar de FTP-server die jij hebt ingesteld.

Nu gaan we een normale link maken. Deze kun je gebruiken voor programma’s, harde schijven, de prullenbak, bestanden, etc. Toevoegen van een dergelijke shortcut doe je via ‘Desklet’ – ‘Add’ – ‘PidlShortcut’ en dan ‘add’. Je zult een schermpje krijgen die lijkt op de onderstaande screenshot. Dit is het hoofdscherm. Hier kun je de naam van de desklet invullen en de positie bepalen. Je kunt ook nog uit een aantal effecten kiezen als je er met je muis overheen gaat.

Onder label en advanced kun je dingen instellen als kleur, font, schaduw, etc. Deze functies spreken voor zich.

Onder ‘Label Format’ kun je instellen wat er in het ‘Sublabel’ komt te staan. De opties verschillen een beetje wat je kiest, een Programma, hardeschijf of file.

Onder het kopje ‘Icon’ kun je een icoon uitkiezen. Deze kun je zelf natuurlijk overal op het internet vinden. Bij ‘Link’ kun je kiezen naar welke locatie hij moet linken.

Met de setup van hierboven heb ik dit als resultaat:

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden. Er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden, maar ik heb er voor gekozen om jullie de basis uit te leggen . Door te experimenteren kan je heel wat meer uit het programma halen.