Abonneer je gratis op Techzine!

Modden van het omhulsel

CCFL’s zijn prachtige dingen maar soms voldoen ze net niet aan dat wat je nodig hebt. Hoewel je goed uit moet kijken zijn er wat kleine modjes uit te voeren op CCFL’s:

Omhulsel verwijderen


De blokjes die aan een CCFL zitten zijn handig voor de montage in een behuizing maar soms zijn ze meer tot last dan je zou willen. Over het algemeen zitten deze blokjes aan het plastic omhulsel gelijmd, en met wat kracht (en de nodige voorzichtigheid !) zijn deze blokjes vaak wel los te krijgen. Lukt dit niet dan zou je eventueel met een klein zaagje aan de slag kunnen gaan, maar ook hiervoor geldt: voorzichtigheid geboden ! CCFL’s zijn vrij kwetsbaar.

Het blokje aan het uiteinde van de CCFL verwijderd

Houd verder in de gaten dat je voor het verwijderen van het blokje aan de zijde van de stroomkabel waarschijnlijk ook het stekkertje even moet losmaken. In het stekkertje zitten twee pooltjes met kleine weerhaakjes:

Het stekkertje met de twee polen, de weerhaakjes zijn ook zichtbaar

Als je eenmaal de blokjes eraf hebt kun je ook eenvoudig het hele omhulsel verwijderen:

Ook het tweede blokje verwijderd

Belangrijk om in de gaten te houden is dat er één hoogspanningsdraadje langs het dunne CCFL-buisje loopt. Door deze stroomdraad (die doorgaans NIET geïsoleerd is !) loopt zo rond de 700 volt. Kijk hiermee dus absoluut uit in de buurt van metalen voorwerpen en ledematen.

Linksboven het gewraakte draadje, hierop staat enige honderden volts

Naast het gevaar van kortsluiting moet je in de gaten houden dat de eigenlijke lichtbuisjes heel kwetsbaar zijn. Je zult niet de eerste modder zijn die zijn CCFL’s naar de eeuwige jachtvelden stuurt.