3min

Inleiding

In deze reeks artikelen wil Techzine een handleiding voor het overstappen naar Mac OS X verschaffen. Mocht je op het moment, of in de toekomst, dus overwegen om over te stappen op Mac OS X, dan is deze handleiding een goede manier om een indruk te krijgen van wat Apple biedt. Mocht je de overstap eenmaal gemaakt hebben, kan je de reeks aan artikelen gebruiken om te bepalen welke programma’s het beste bij je zullen passen.


We zullen ingaan op de producten van Apple en ook het huidige besturingssysteem genaamd Mac OS X. Vervolgens bespreken we een aantal verschillen met, en voordelen ten opzichte van Windows. Voor de meest gebruikelijke taken zullen we een aantal programma’s doornemen, zodat je weet welke programma’s het handigste zijn. Ook gaan we in op de mogelijkheid om Windows op de Mac te draaien. Als laatste bespreken we een aantal mogelijkheden om Mac OS X naar eigen smaak aan te passen.

Geschiedenis


Apple werd ironisch genoeg op 1 april in het jaar 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Cupertino in Californië was de plaats waar Apple ontstond en tot op heden is dit nog altijd de thuisbasis van het bedrijf.

Apple is op het moment voornamelijk bekend vanwege producten als de iPhone en iPod, maar heeft al een hele lange geschiedenis in de markt van PC’s. Apple bracht al in 1976 haar eerste PC op de markt, ver voordat iemand ooit van Windows had gehoord, al bestond Microsoft in die tijd al wel.

De Apple Lisa, de eerste PC met een grafische gebruiksomgeving

In 1983 introduceerde Apple de ‘Lisa’, de eerste computer met een grafische interface, zoals wij nu niet anders meer gewend zijn. 1984 introduceerde Apple ‘Macintosh’ door middel van één van de bekendste reclames ooit gemaakt. De eenmalige uitzending van deze reclame tijdens de SuperBowl kostte Apple destijds 1,5 miljoen dollar. De Macintosh onderscheidde zich doordat dit de eerste computer was die naast een grafische interface te hebben, ook kon worden aangestuurd door een muis. Destijds had de muis slechts één knop. De Macintosh-serie bestaat ook nu nog, maar wordt vaak afgekort tot ‘Mac’.

De jaren na 1984 begon het bedrijf uit Cupertino aan een mindere periode, totdat het in 1989 ‘System 7’ introduceerde. Dit was een nieuwe versie van het Mac OS-besturingssysteem. De nieuwe versie bracht onder anderen ondersteuning voor kleurgebruik in de interface en nieuwe netwerkmogelijkheden. Er brak een periode aan waarin het leek alsof Apple niets verkeerd kon doen. Vanaf 1991 beging Apple echter alsnog een aantal misstappen, terwijl Microsoft Windows alsmaar marktaandeel wist te winnen.

De Apple iMac betekende de redding van een faillissement voor Apple

In 1998 introduceerde Apple de iMac, waarmee het bedrijf uit een diep dal kon klimmen. Apple was voor de introductie van de iMac op sterven na dood en dit nieuwe product was de laatste kans voor het bedrijf. Toen in 2001 ook de iPod werd geïntroduceerd begon het bedrijf opnieuw aan een winstgevende periode die tot op dit moment voortduurt.

Apple introduceerde in 2007 de iPhone en in 2009 de iPad. Met deze producten kon het bedrijf naast de muziekmarkt ook een dominante plaats innemen op de smartphone- en tabletmarkt.

De iPad, iPhone en iPod zijn op het moment de bekendste productlijnen van Apple