2min

De Japanse investeerder Softbank heeft een akkoord bereikt met Uber en diverse andere partijen voor een grootschalige investeringsronde. Naast financiële afspraken zijn in de deal ook diverse andere ontwikkelingen voor Uber voortkomend uit de overeenkomst gekomen. Toch kunnen er nog complicaties optreden die de deal op losse schroeven zetten. Wij zetten de details van deze deal op een rij.

Wat gaat er gebeuren als Softbank een belang in Uber krijgt?

Ondanks de negatieve publiciteit rond Uber streeft Softbank een stevig belang na. Men heeft de volgende deal in gedachten; eerst wil men voor een miljard dollar investeren. Daarnaast wil men door middel van een openbare inkoopprocedure nog voor 9 miljard dollar aan aandelen inkopen van bestaande aandeelhouders. Softbank heeft over deze investeringen onderhandeld en overeenstemming bereikt met Uber. Uber heeft daarbij voorbereidende afspraken kunnen maken.

Een negatief punt in de media was de rechtszaak die investeringsmaatschappij Benchmark voorbereidt tegen medeoprichter Travis Kalanick. Benchmark heeft laten weten de rechtszaak te bevriezen voor de tijd dat deze deal op tafel ligt. Ook heeft het bedrijf toegezegd dat als de volledige deal (inclusief het opkopen van aandelen) doorgaat, de rechtszaak definitief gestaakt wordt.

De problemen met Kalanick zorgden voor een discussie over de zeggenschap in de boardroom. Het bleek namelijk dat Kalanick zoveel macht had dat hij de aandeelhouders kon overrulen. Kalanick heeft aangegeven dat hij de macht over de hoofddirectie los zal laten als de deal een feit is. Prettige bijkomstigheid is dat Softbank een belangrijke investeerder is in Ola en Grab, twee concurrenten van Uber in de Aziatische markt.

De komende weken zal Softbank een bod voorbereiden op aandelen van bestaande investeerders. Om het risico op prijsopdrijving te verkleinen heeft men diverse maatregelen genomen. In de communicatie gaven partijen aan dat zij de aandelen willen inkopen tegen de huidige koers (koers van afgelopen vrijdag 10 november 2017) van 70 dollar per stuk. De eerste reactie van een aandeelhouder van het eerste uur was dat dit bod te laag is. Deze aandelendeal is dan ook gelijk de enige spelbreker voor de hele transactie. Als het bod van 70 dollar niet geaccepteerd wordt kan Softbank zijn bod verhogen of uitstappen.