2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt dat breedbandverbindingen goedkoper en sneller zijn geworden. Dit geld zowel voor kabelinternet als voor adsl.

Mocht je een sneller abonnement hebben dan 1 Mbit/seconde, wil dat niet altijd zeggen dat je sneller webpagina’s laadt. Deze snellere abonnementen leveren weinig winst op bij het surfen. Consumenten die echter grote bestanden willen downloaden zijn uiteraard wel sneller.

Vaak zijn de snelheden die uitgevers geven geen goede graadmeter voor de echte te behalen snelheid. In de praktijk komt het voor dat men hooguit 90 procent van de theoretisch opgegeven snelheid bereikt. Een snelheid van 4 megabit haalt ongeveer 82 procent.

Met snelheden die boven de 8 Mbit/s komen speelt de afstand tot de wijkcentrale een grotere rol. Adsl abonnementen van 8 Mbit/s komen niet verder dan 66 procent van de beloofde snelheid. Mensen die ADSL2+ hebben worden al helemaal in het diepe gegooid, een abonnement van Versatel Voetbal haalt hooguit 10 Mbit/s in plaats van de beloofde 20 Mbit/s.

Bij kabelverbindingen kunnen die opgeven snelheden echter wel bereikt worden in de praktijk. De Consumentenbond noemt in de categorie tot 1 Mbit/s als beste koop Xs4all ADSL Start en Multikabel Family. Een voordelige keus is Casema Midi. In de klasse van 1 tot 2 Mbit/s wint Speedlinq All-in 2048, in de klasse van 2 tot 4 Mbit/s Compuserve 5120 en in de hoogste klasse Versatel Voetbal.

Uiteindelijk is adsl voordeliger dan inbellen als er 20 uur of meer per maand gesurft wordt. Het volledige onderzoek staat in de Consumentengids die eind deze week verschijnt.