1 min

Google heeft voor Toshiba gekozen als exclusieve chipleverancier voor Project Ara. De nieuwe smartphone moet begin volgend jaar in de verkoop gaan en werkt met verwisselbare blokjes, zodat de gebruiker zijn eigen smartphone kan samenstellen.

De markt voor smartphones blijft maar groeien, ook dit jaar zal de markt weer met 20 procent groeien. Google werkt aan een nieuwe soort smartphone die de markt mogelijk zal hervormen. Het gaat namelijk om een smartphone die gebaseerd is op verwisselbare onderdelen. Daarbij de gebruiker zelf kan kiezen wat hij of zij belangrijk vindt op zijn of haar telefoon: bijvoorbeeld een hele grote accu, een hele goede camera, een groot of een klein scherm, een hele krachtige processor of juist een wat goedkopere.

De smartphone werkt met een basisframe dat in verschillende formaten beschikbaar zal komen. Afhankelijk van de grootte kunnen daar 5 tot 10 blokjes op worden geplaatst. Het frame moet ongeveer 15 dollar kosten, een werkende basissmartphone zo’n 50 dollar.

Volgens het laatste bericht gaat Toshiba drie soorten chips verzorgen, die het uitwisselen van data en elektrische signalen tussen de blokjes mogelijk moeten maken. Of Toshiba ook de exclusieve rechten krijgt om de processoren van de Project Ara-smartphones te ontwikkelen is niet duidelijk. Dat ligt ook niet voor de hand, aangezien er grote concurrentie is in die markt en de prestaties flink uiteen lopen.

Wellicht dat Google eind volgende maand tijdens Google I/O meer duidelijkheid verschaft over de status van Project Ara en wat we verder nog kunnen verwachten.