2min

Tags in dit artikel

Eerder deze maand kwam de Britse computer-fabrikant Apricot terug uit een 11 jaar durende winterslaap met de aankondiging dat het een netbook-lijn zal beginnen. Apricot ziet nu af van een aangekondigde Linux-editie vanwege de complexiteit van het Linux-besturingssysteem.

De Apricot Picobook Pro zou een 8,9 inch-scherm, een 1,8 inch-harde schijf van 60 GB en 1 GB werkgeheugen krijgen. Er zouden twee edities op de markt komen: een Windows XP-editie voor de prijs van 328 pond of een editie met Novell SUSE Linux Enterprise Desktop voor 279 pond. Apricot heeft de Linux-editie nu echter geschrapt omdat het bedrijf van mening is dat Linux te complex is gebleken voor gebruikers.

"De Linux-editie bleek te complex voor onze eerste test-gebruikers, die aangaven om toch Windows XP te kopen en te installeren op de netbook. Apricot denkt dat Windows XP een aantrekkelijker product zal bieden voor gebruikers omdat het meteen werkt na inschakeling", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Apricot heeft de prijs van de Windows XP-editie tegelijk verlaagd naar 299 pond.

"Het probleem is dat het verkoopproces vrij kort is, mensen die de laptop kopen denken dat ze op deze manier een goedkope laptop kunnen krijgen maar zijn dan verbaasd dat het er niet zo uitziet als Windows. In essentie worden de Linux-gebaseerde computers niet goed verkocht. De meest mensen zijn niet bekend met Linux en de verkopers zijn niet duidelijk genoeg dat het apparaat met Linux als besturingssysteem wordt geleverd", zegt Alan Lord van The Open Source Learning Centre, een consultancy bedrijf dat bedrijven adviseerd over het gebruik van opensourcesoftware.