3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google Earth is op dit moment nog een van de meest indrukwekkende 3D-applicaties die wij vandaag de dag kennen. Een nieuw hoogtepunt voor dit stukje software is een layer welke over de kaart heen gelegd kan worden en een beeld toont van Rome zoals het er 320 jaar V.C. uit zag.

Deze layer is volledig 3D en bestaat uit gebouwen die de getijden doorstaan hebben zoals bijvoorbeeld het beroemde Colosseum, maar bestaat daarnaast ook uit gebouwen en objecten die al lang vergaan zijn. Denk hierbij ook aan wegen en het landschap zelf. Bedrijven kunnen op deze manier Rome in een zicht van 360 graden bekijken, door de straten vliegen of zelfs het gedetailleerde interieur bekijken waar sommige gebouwen over beschikken.

De slechte foto’s in de geschiedenisboeken welke gebruikt werden in bijvoorbeeld de geschiedenislessen kunnen vanaf nu verleden tijd zijn. Evenals bijvoorbeeld oude tekeningen of kaarten om te kunnen tonen hoe het er rond die tijd uit zag. Google heeft nu een veel eenvoudigere manier om de mens te leren over de oude Romeinse culturen, dit dankzij de 3D-layer welke toegevoegd is aan Google Earth.
Het grote project is ontstaan uit een samenwerking tussen Google en het Rome Reborn Project. Deze samenwerking blijkt zelfs zo goed te zijn dat het de aandacht getrokken heeft van de huidige burgemeester van Rome. Deze vertelde dat hij gefascineerd was door de gedetailleerdheid van de layer.

De layer waar over gesproken wordt brengt de kijker terug naar 21 juni in het jaar 320 V.C. Dat is op dit moment 1688 jaar geleden en was op het moment dat Rome op haar hoogtepunt was als hoofdstad van het Romeinse Rijk. Op dat moment woonden er meer dan een miljoen mensen in deze stad.
Het digitale model beschikt over 6700 gebouwen welke dankzij de 3D-functionaliteit van Google Earth allemaal onder elke gewenste hoek bekeken worden. De gebruikers kunnen er zo voor kiezen om langs alle gebouwen te gaan of een virtuele camera in de gebouwen te plaatsen om het interieur van locaties als het Colloseum, Ludus Magnus, Forum Caesar, Arch of Septimium Severus, Rostra, Bascilica Julia en mee te bekijken.

Naast dit bevatten sommige gebouwen ook historische informatie welke opgevraagd kan worden door te klikken op het object. Ondanks het feit dat sommige gebouwen, zoals het bekende Colloseum nog altijd gevonden kunnen worden in Rome, is dit helaas niet het geval voor alle gebouwen. De gebouwen welke niet meer gevonden kunnen worden in Rome zijn nagebouwd aan de hand van historische gegevens en kennis uit de oude Romeinse cultuur.

Om de nieuwe layer van Rome te activeren dient de gebruiker Google Earth op te starten en vervolgens links in de Gallery "Ancient Rome 3D" te selecteren. Op het moment dat de software de gegevens van Rome binnen haalt kan de gebruiker navigeren naar Rome waar 3D-iconen zichtbaar worden die op hun beurt weer de gebouwen representeren. Om het terrein en de gebouwen te laden, kan de gebruiker klikken op een van de iconen en vervolgens op de links klikken onderaan de tekstballon.

Google vertelt dat dit project duidelijk toont hoe "technologie handig kan zijn om een bepaalde cultuur te promoten en kennis te verspreiden."