3min

Tags in dit artikel

,

Het opensource-model waarbij de software gratis is en de inkomsten worden gegenereerd uit ondersteuning en service kan niet meer voldoen aan verwachtingen van investeerders en is daarom niet meer van deze tijd. Dat stelt Stuart Cohen, CEO van het Collaborative Software Initiative, in een artikel op BusinessWeek.

Volgens Cohen hebben veel bedrijven in de opensource-wereld gehoopt dat er genoeg inkomsten zouden komen uit ondersteuning en service, maar veel bedrijven hebben het hier niet mee gered en Cohen verwacht dat er meerdere partijen zullen volgen als nasleep van de bankencrisis. Daarom zullen veel bedrijven moeten kijken hoe ze hun bedrijfsmodel opnieuw kunnen vormgeven.

Een aantal bedrijven zou al een nieuwe weg zijn ingeslagen en als voorbeeld noemt Cohen de samenwerking tussen Microsoft en Novell die twee jaar geleden tot stand kwam. De samenwerking kwam destijds als een verrassing, omdat topman Steve Ballmer altijd zware kritiek had op Linux en andere opensource-software. De opensource-wereld was op haar beurt niet blij, omdat het het gevoel kreeg dat Novell met de vijand heulde.

Cohen, destijds CEO van Open Source Development Labs was een van de weinig opensource CEO’s die de deal destijds ondersteunde, hij verscheen zelfs op het podium met Steve Ballmer en Novell CEO Ron Hovsepian om de samenwerking aan te kondigen. Volgens Cohen kan Novell onder de samenwerking belangrijek software leveren die de kern van Linux aanvult en de uitwisseling tussen Windows en Linux verbetert.

Red Hat, een van ’s werelds meest succesvolle opensource-bedrijven, heeft volgens Cohen ook manieren gevonden om extra waarde toe te voegen aan de Linux-kernel. Door extra lagen software op Linux toe te passen biedt het bedrijf meerwaarde en kan het geld verdienen door deze extra’s te ondersteunen. Red Hat zou dus niet redden als ze alleen maar ondersteuning zouden leveren op de kernel van Linux. Volgens Cohen ligt daar ook het grootste probleem. De kernel van Linux bestaat uit degelijke code en behoeft dus weinig ondersteuning. Daardoor zullen klanten ook niet snel ondersteuning nodig hebben en blijven de inkomsten van bedrijven achter bij de verwachtingen van investeerders.

Als voorbeeld noemt Cohen Sun Microsystems dat enige tijd geleden MySQL overnam voor een miljard dollar. "De overname gaf Sun een pakket met goede code en geeft Sun een goede naam in de opensource-wereld, maar als het zelf geen extra waarde toevoegt aan MySQL zie ik niet in hoe Sun ooit genoeg omzet kan creëren om de overname succesvol te maken", aldus Cohen.

Softwaregiganten als Microsoft, Oracle en SAP zullen gewoon blijven bestaan, maar Cohen verwacht niet dat er een nieuwe generatie op de voet volgt, tenzij de opensource-wereld de broodnodige extra waarde gaat bieden. En die meerwaarde is volgens Cohen te behalen in samenwerking.

"Bij samenwerking kun je de vergelijking trekken met mensen die een pizza delen. Bedrijven ontwikkelen software met dezelfde "ingrediënten" als andere bedrijven en daarmee kun je je dus niet onderscheiden van andere bedrijven. Als je allemaal dezelfde pizza wilt, dan kun je beter de kosten delen. En als we toch de kosten delen, dan kunnen we beter samen kijken welke pizza we willen en wat er op moet, zodat we precies krijgen wat we willen", aldus Cohen.

Als bedrijven willen blijven groeien dan zullen ze samen moeten werken en hun specialisten samen moeten laten nadenken in gemeenschappelijke projecten. De ontwikkelkosten kunnen daardoor sterk omlaag en omdat iedereen van elkaars kennis profiteert ontstaat er een goed ontwikkelproces. Hoe cliché het ook klinkt, volgens Cohen biedt dat uiteindelijk voor iedereen een win-win-situatie.

Alleen het woord opensource uitspreken zal in de toekomst niet meer genoeg zijn om investeerders warm te laten lopen, maar als bedrijven onderling aan de slag gaan en ook gaan samenwerken met de eindgebruiker kan die meerwaarde weer geboden worden en wordt het bestaansrecht veilig gesteld.