2min

Onder de Linux Foundation werken techbedrijven Meta, AWS, Microsoft en Tom Tom samen om meer gedetailleerde en up-to-date kaarten te maken. Het project loopt al sinds eind 2022 en deelt nu nieuwe informatie.

Kaarten zijn ook met op GPS-gebaseerde kaartinformatie niet altijd up-to-date. Meta, AWS, Microsoft en Tom Tom willen daar verandering in brengen. Hiertoe richtten zij de Overture Maps Foundation op als onderdeel van de Linux Foundation.

De doelstelling moet behaald worden door de combinatie van kaartgegevens uit verschillende (open) bronnen. Dit moet een goed gestructureerd kaartenschema opleveren met minder fouten.

Onderliggende technologie

Aan de basis van de structuur van deze methode staat interoperabele open kaartendata. In juni 2023 bracht de Overture Maps Foundation hiervoor het Data Scheme en de zogenoemde ‘engine’ voor het platform uit; het Global Entity Reference System (GERS). Het GERS-systeem is eigenlijk de onderliggende motor voor het initiatief. Deze tool helpt de interoperabiliteit tussen de verschillende datasets te stimuleren. Dit op basis van een ID dat de open kaartendata van Overture verbindt met locatiedaate die bedrijven en organisaties aanbieden. De ’connector ’moet volgens het kaarteninitiatief de verrijking bieden om betere kaarten te realiseren.

Een kaart van een stad.

Voor de nabije toekomst wordt ook verwacht dat AI nog meer gaat bijdragen aan het realiseren van meer gedetailleerde kaarteninformatie. Onafhankelijke aanbieders zijn hier al mee bezig.

Samenwerking met Google en Linux Foundation

De Overture Maps Foundation wordt nu door een groot aantal techgiganten ondersteund, maar Google ontbreekt nog in dit rijtje. Wel is er onderlinge samenwerking, onder meer op het gebied van het verbeteren van de betrouwbaarheid van kaarten. De Overture Maps Foundation wil dit bewerkstelligen door meer gebouwen aan kaarten toe te voegen. Dit met behulp van de satellietbeelden van Google en Microsoft.

De Linux Foundation ondersteunt dit initiatief om ervoor te zorgen dat open data vrij door iedereen kan worden gebruikt, hergebruikt en gedistribueerd. Door open data-toegang te stimuleren voor kaarteninformatie, hoopt de Linux-belangenbehartiger kaartendiensten wereldwijd te verstevigen met een gedeelde oplossing die mettertijd alleen maar beter kan worden.

Succes afhankelijk van automotive-sector

Of het initiatief van de Overture Maps Foundation echt een succes wordt, hangt wel af van de adoptie. Vooral door de automotive-sector, hoewel die vaak nu al eigen contracten of initiatieven hebben voor de kaartinformatie van hun navigatiesystemen. In ieder geval heeft de Zuid-Koreaanse autogigant Hyundai besloten het initiatief te omarmen. Ook partner Tom Tom moet ervoor gaan zorgen dat het initiatief meer tractie gaat vinden.

Lees ook: Open mapping is de toekomst, denkt Overture Maps