2min

Google heeft een zogenaamde interconnectieovereenkomst gesloten met Level 3, waarbij beide bedrijven elkaars internetverkeer kosteloos doorgeven. Beide bedrijven knopen hun backbonenetwerken wereldwijd aan elkaar, waardoor allebei de bedrijven over een nog stabieler en meer redundant netwerk beschikken.

In de overeenkomst wordt het zogenaamde bit-mile concept toegepast, waarbij beide partijen beloven elkaars verkeer op zich te nemen en af te leveren bij de eindgebruiker. Bij de routering van het verkeer wordt er gekeken welk netwerk het dichtste bij de eindgebruiker ligt en daardoor het snelste kan leveren, het verkeer wordt vervolgens automatisch over dat netwerk afgehandeld. Het aantal bit-miles neemt dan af, waardoor er meer ruimte is op het netwerk voor het overige verkeer.

De hele overeenkomst zorgt ervoor dat beide netwerken kunnen doorgroeien en beter kunnen voldoen aan de vraag naar meer capaciteit.

Als je het verkeer zou analyseren zou je kunnen zien dat het Google-verkeer voorheen exclusief via Google-datacenters en je internetprovider naar je pc werd afgeleverd en nu zou het zomaar kunnen dat het verkeer via een Google-datacenter vervolgens overstapt op het Level 3-netwerk en dan naar je provider en client gaat, omdat die route op dat moment sneller is.

Dit soort overeenkomsten worden vaak al toegepast op zogenaamde internet exchanges die inmiddels in veel landen zijn te vinden. De overeenkomst tussen Google en Level 3 gaat een stuk verder omdat beide bedrijven een compleet wereldwijd netwerk hebben want nu aan elkaar wordt geknoopt.

Op bovenstaande afbeelding is het wereldwijde Level 3-netwerk te zien, dat nog steeds flink wat groter is dan dat van Google