2min

In totaal hebben 14 van de 28 lidstaten een brief ondertekend die is verzonden aan Minister Henk Kamp omdat Nederland op dit moment voorzitter is van de EU. In deze brief roepen deze lidstaten op om datastromen vrij te maken binnen en buiten Europa, het doel is om de concurrentiepositie van de EU tegenover de Verenigde Staten te verbeteren.

Voor bedrijven is het enorm lastig om met data om te gaan in Europa, in theorie kunnen ze in het land waar hun Europees hoofdkantoor is gevestigd afspraken maken met de privacywaakhond en zou dat moeten gelden voor heel Europa. In de praktijk werkt het helaas niet zo want veel nationale toezichthouders bemoeien zich er dan alsnog mee en stellen nog weleens aanvullende eisen. Daar komt nog bij dat elke toezichthouder er zijn eigen regels op nahoudt, het is dus belangrijk dat datastromen vrij binnen en buiten Europa kunnen bewegen en dat bedrijven dit kunnen regelen via één loket dat in alle Europese landen hetzelfde is.

Er wordt al langer gewerkt aan één Digitale Europese markt, maar voordat die plannen volledig zijn uitgewerkt en ingevoerd is het waarschijnlijk al minimaal 2020, het afschaffen van de roamingtarieven was een mooi voorbeeld van hoe lastig het is om op Europees niveau het digitaalbeleid aan te passen. Elk land heeft zo zijn eigen belangen en luistert naar de grote bedrijven die gevestigd zijn in het land, hierdoor duurt het nemen van een beslissing veel te lang en worden er allerlei voorwaarden aan nieuw beleid gehangen.

Deze stap van 14 lidstaten is dan ook een belangrijke, waarom Nederland niet mee heeft gedaan aan deze brief is ons onduidelijk. De 14 lidstaten die de brief hebben ondertekend zijn: België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Slovenië en Zweden.