2min

De Russische antitrustautoriteit start een onderzoek naar Microsoft wegens mogelijk machtsmisbruik op de markt van antivirussoftware. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van een klacht van Kaspersky, dat vorige week bij verschillende overheden en instanties aan de bel trok.

Dat er in Rusland een onderzoek volgt is geen grote verrassing, de Russische overheid is de afgelopen jaren erg kritisch geworden ten opzichte van Microsoft. Het bedrijf zou volgens de Russen teveel samenwerken met de FBI en NSA. Zo overwegen de Russen nu ook om LinkedIn volledig af te sluiten in het land, omdat de Russische overheid niet kan controleren of de data niet stiekem wordt gedeeld met Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Ondanks dat de Russen niet zo’n fan zijn van Microsoft betekent het niet dat er geen reden is voor onderzoek. Eugene Kaspersky heeft zeer uitgebreid onderbouwd waarom hij van mening is dat Microsoft zijn macht misbruikt. Met Windows 10 wordt op alle mogelijke manieren geprobeerd om de antiviruspakketten buiten de deur te werken en gebruikers op te zadelen met Windows Defender. Dat is gebeurd bij het upgraden naar Windows 10, maar ook de hele opmaak van het beveiligingscentrum van Windows 10 is erop gericht om Windows Defender te activeren en een virusoplossing van een derde partij te deactiveren.

Het is nog even afwachten of er in andere delen van de wereld ook onderzoeken worden opgestart. Bij de Europese Commissie is ook een brief binnengekomen, maar daar moet nog een officiële reactie van komen

Kaspersky heeft volgens de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS) maandenlang geprobeerd om tot een oplossing te komen met Microsoft, maar zonder resultaat. Nu heeft Kaspersky de hulp ingeroepen van de autoriteiten. Voor de FAS is dat voldoende reden om een onderzoek te starten.

De grootste klachten van Kaspersky waren dat het bedrijf slechts zes dagen de tijd kreeg om de software geschikt te maken voor Windows 10, wat simpelweg veel te kort is. Daarnaast heeft Microsoft ervoor gekozen om bij elke upgrade naar Windows 10 de antivirusoplossingen van derden uit te schakelen en Windows Defender te activeren. Ook verbergt Microsoft de meldingen dat een antiviruslicentie bijna is verlopen en verlengt moet worden. Zodra een licentie verloopt deactiveert Microsoft het antiviruspakket en activeert het Windows Defender.

Anatoly Golomolzin, die aan het hoofd staat van de FAS, zegt hierover dat Microsoft een onredelijk voordeel lijkt te hebben en er geen gelijk speelveld is voor alle spelers in de markt.