Alphabet heeft de financiële resultaten over het afgelopen kwartaal bekendgemaakt. Zowel de inkomsten als de winst vielen hoger uit dan verwacht, wat zorgde voor een stijging in aandeelwaarde. Tegelijkertijd werden er wat zorgen van de investeerders weggenomen, die dachten aan hogere kosten voor het werven van mobiele gebruikers.

In het derde kwartaal werd er in totaal 27,8 miljard dollar opgehaald, wat omgerekend neerkomt op 23,9 miljard euro. Dat is meer dan analisten voorspeld hadden, zo schrijft Reuters. Zij gingen uit van 27,2 miljard dollar omzet. Alphabet schreef tevens 6,7 miljard dollar nettowinst (9,57 dollar per aandeel), eveneens hoger dan investeerders verwachtten.

De cijfers zorgden ervoor dat een Alphabet-aandeel na bekendmaking bijna drie procent meer waard was, waardoor er meer dan 1000 dollar per aandeel betaald moest worden. Dit jaar ging het aandeel Alphabet al met 25 procent omhoog. Samen met andere technologische bedrijven zag Alphabet de afgelopen jaren groei doordat adverteerders hun strategie verplaatsten van traditionele media naar internet.

Advertenties

Google-CEO Sundar Pichai zei dat de inspanningen om zowel grote als kleine adverteerders over de gehele wereld aan te trekken zich aan het uitbetalen zijn. Vooral in Azië is dat het geval, waar de verkopen met 29 procent stegen naar 4,2 miljard dollar. Toch waren er ook wat zorgen over de kosten, zoals eerder gezegd.

Zo betaalt de techgigant partners als Apple om Google te integreren in mobiele producten en diensten. Deze kosten stegen in het afgelopen kwartaal met 54 procent. Pichai ging in op kritische vragen van analisten door te stellen dat de deals een win-win situatie zijn, omdat Google beter presteert als de partners dat ook doen.

Het derde kwartaal van het huidige boekingsjaar zorgde ervoor dat Alphabet voor de vijftiende keer op rij jaar-op-jaar sales-groei schrijft. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er voorlopig nog gewoon doorgegroeid wordt. Over een aantal maanden komen de resultaten over het hele jaar naar buiten, die we uiteraard met belangstelling tegemoet zien.