2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gisteren was er nog het gerucht dat Broadcom een groot bod zou doen op Qualcomm. Dat bleek later op de dag geen gerucht te zijn, maar werkelijkheid. Er wordt in totaal 130 miljard dollar geboden voor de chipfabrikant. Hoewel Qualcomm nog een reactie moet geven op het bod, lijkt de Chinese overheid nu al dwars te liggen.

Mocht Broadcom zijn zin krijgen, dan neemt het niet alleen Qualcomm over, maar ook meteen de Nederlandse chipfabrikant NXP. De laatste twee partijen voeren op dit moment gesprekken over een overname waar 47 miljard dollar mee gemoeid gaat, maar de gesprekken zijn nog niet afgerond. Broadcom wil het liefst een combinatie van de twee bedrijven samen overnemen. Daarmee kan er een kolos ontstaan op de chipmarkt, met een totale waarde van meer dan 200 miljard dollar.  Enkel Samsung en Intel zijn dan nog groter.

China niet blij

China lijkt, zo schrijft Reuters, echter dwars te gaan zitten bij de mogelijke overname. Het land wil een belangrijkere rol spelen op de chipmarkt, maar moet daarvoor zijn eigen bedrijven – waaronder Tsinghua Unigroup en Fujian Grand Chip Investment – stimuleren. Des te groter de concurrenten, des te meer schaalvoordelen die bedrijven kunnen halen, waardoor het moeilijker is voor Chinese bedrijven om ermee te concurreren.

Afgezien daarvan speelt er nog een ander belang: de Amerikaanse overheid weigerde de afgelopen jaren vaker overnames van Amerikaanse bedrijven door van oorsprong Chinese ondernemingen. Wellicht dat de Chinese overheid in dit geval dan ook dwars zal zitten.

Qualcomm staat niet te springen

Overigens is China niet de enige belanghebbende die niet staat te springen voor de overname: ook Qualcomm ziet het niet zitten. Het bedrijf liet in een reactie weten dat er serieus gekeken wordt naar het bod, maar dat het geen directe voordelen ziet. Bronnen van financieel persbureau Bloomberg denken dat Qualcomm hoe dan ook het bod af zal wijzen.

Het is desondanks een prima bod. Broadcom wil 70 dollar per aandeel betalen voor Qualcomm, wat neerkomt op een totaalbedrag van 105 miljard dollar. De resterende 25 miljard dollar betreft een schuld die Qualcomm aan wil gaan om de overname van NXP mogelijk te maken. Mocht het plan van Broadcom wel doorgaan, dan ontstaat er een compleet nieuwe situatie op de markt van mobiele chips.