Het geduld van de Europese Commissie is bijna op. Microsoft moet heel dringend de maatregelen die vorig jaar zijn opgelegd gaan uitvoeren. Doen ze dit niet, dan zullen er bijkomende sancties volgen.

In maart 2004 veroordeelde de Europese commissie Microsoft tot een boete van 497 miljoen euro wegens monopolistische handelspraktijken.
Ook moest het bedrijf een versie van Windows uitbrengen zonder Media Player én een deel van de broncode moet voor werkgroepserverbesturingssystemen worden vrijgegeven.

De boete werd intussen al betaald door Microsoft, maar wat de twee andere uitvoeringen betreft is de Europese Commissie niet tevreden. Tijdens een gesprek met Europees Commissaris voor Mededinging Neelie Kroes kreeg Microsoft-baas Steve Ballmer te horen dat er bijkomende sancties in aantocht zijn.

Kroes vroeg Ballmer om dringend werk te gaan maken van een volledige en correcte navolging van de vorig jaar opgelegde sancties. Indien dit niet het geval zou zijn, dan zouden bijkomende stappen moeten ondernomen worden om de naleving ervan te garanderen.