Abonneer je gratis op Techzine!

Mensen die behandeld worden door een chirurg die veel games spelen, lopen minder kans dat er tijdens hun operatie fouten worden gemaakt. Dat blijkt uit een studie van Dr. James Rosser die in 2003 al een klein onderzoek naar deze zaak deed. Rosser pleitte al eerder voor speciale trainingssoftware voor chirurgen, zijn nieuwe studie bewijst het nut hiervan.

Rosser deed voor zijn nieuwe studie onderzoek onder 303 chirurgen die deelnamen aan een medische training met games. De training was bedoeld voor chirurgen die te maken hebben met laporoscopie, oftwel een kijkoperatie. Hierbij wordt een kleine camera via een snede in het lichaam ingebracht, terwijl de instrumenten door andere sneetjes ingebracht worden.

Tijdens de cursus moesten de chirurgen de zogenaamde ‘cobra rope’ test afleggen, een standaardtraining voor kijkoperaties, waarbij een interne wond gehecht moet worden.
Een aantal chirurgen moesten tijdens de twintig minuten voorafgaand aan de test spelletjes spelen, waaronder het behendigheidsspelletje Super Monkey Ball.
Uit de test bleek dat de gamende chirurgen gemiddeld elf seconden sneller klaar waren dan de chirurgen die niet gespeeld hadden. Mensen die fouten maakten tijdens de test waren langer bezig, waaruit de onderzoekers concludeerden dat de gamers ook minder fouten maakten.

De resultaten van de test bevestigen die van een kleine studie die Rosser in 2003 uitvoerde. Uit die test bleek dat dokters die opgegroeid zijn met games efficiënter zijn en minder fouten maken dan hun niet gamende collega’s.
Rosser, 51, zegt zelf al spelletjes te spelen sinds Pong in 1970 op de markt kwam. Hij ontwikkelde daarom het Top Gun Gun Laparoscopic Surgery Skills and Suturing Program dat tijdens de cursus wordt gebruikt. Momenteel heeft Rosser gegevens van 5.000 chirurgen die de training hebben gedaan.
Hij hoopt dat zijn traininsprogramma leidt tot de ontwikkeling van meer trainingsapplicaties en daardoor tot minder onnodige sterfgevallen.