OpenStack Stein wordt gelanceerd met verbeterde ondersteuning voor Kubernetes

Abonneer je gratis op Techzine!

Het OpenStack-project heeft de negentiende versie van zijn software gelanceerd. Deze versie komt met een aantal nieuwe functies, evenals updates en verbeteringen, schrijft TechCrunch. Zo is er nu verbeterde ondersteuning voor Kubernetes.

Het open source-project OpenStack stuurt ruim 75 public en duizenden private clouds aan. Volgens eigen onderzoek wordt bij 61 procent van de OpenStack-deployments zowel Kubernetes als OpenStack gebruikt. Het is dus logisch dat veel van de ontwikkelingen in deze versie draaien om Kubernetes en de tools die gebruikt worden om de container-clusters te managen.

Het team achter de OpenStack Kubernetes installer heeft het in deze nieuwe versie bijvoorbeeld voor elkaar gekregen om de lanceringstijd van een cluster te versnellen van tien minuten naar vijf minuten, ongeacht het aantal nodes. De ondersteuning voor Kubernetes is verder verbeterd met updates aan Neutron, de networking-dienst van het project. Die dienst maakt het nu eenvoudiger om virtuele networking-poorten in bulk aan te maken als containers opgezet worden.

Placement

Een geheel nieuwe functie is Placement. “Als mensen een cloud bouwen en beginnen te groeien, en het breder geadopteerd wordt in een organisatie, komen er vaak andere eisen bij kijken”, verklaart executive director Jonathan Bryce. Gebruikers willen steeds vaker specifieke workloads op machines draaien met specifieke hardware-eisen. Dat moet met Placement eenvoudiger worden.

Een dergelijke functie was er al wel, maar het team besloot die los te koppelen van de bestaande compute-dienst en het om te zetten in een meer algemene dienst die eenvoudiger gebruikt kan worden buiten de compute stack.

Ook is er Blazer, een reserveringsdienst dat OpenStack-gebruikers iets vergelijkbaars biedt als AWS Reserved Instances. Daarmee kunnen gebruikers garanderen dat ze de resources hebben om bijvoorbeeld een aantal van hun standaard, nachtelijke batch jobs of data analytics workloads kunnen draaien.

Tot slot maakt Sahara het eenvoudiger om Hadoop-clusters op OpenStak aan te bieden.