Abonneer je gratis op Techzine!

Op de Eemshaven in Groningen bouwt het bedrijf TCN dit jaar één van de grootste datacentra van Europa. Het datacentrum biedt plaats aan 100.000 servers en TCN heeft inmiddels al een grote huurder binnen, te weten zoekgigant Google.

Het Telehouse zal in de Eemshaven slechts enkele honderden meters van de Eemscentrale te staan. Dat is één van de hoofdredenen dat het datacentrum juist op deze locatie zal verrijzen, naar verwachting zal het stroomverbruik van het centrum namelijk gelijk staan aan dat van 80.000 huishoudens. In de toekomst zullen Nuon en RWE ook nieuwe centrales gaan bouwen en het windmolenpark wordt uitgebreid, waardoor er sprake is van een stabiele stroomtoevoer voor het Telehouse.

Voor Google is dit zeker niet onbelangrijk, haar servers zullen naast de zoekgegevens voor de Google zoekmachine, ook voor andere data-opslag gaan dienen, zoals bijvoorbeeld gedigitaliseerde röntgenfoto’s voor Ziekenhuizen. Dankzij de transatlantische glasvezelkabel die bij de Eemshaven aan land komt, is Google daarnaast ook verzekerd van een uitstekende data-verbinding. Momenteel heeft eigenaar TCN nog een kwart van het Telehouse beschikbaar voor andere huurders.