Abonneer je gratis op Techzine!

De Opta heeft volgens de Rotterdamse rechtbank onterecht een boete opgelegd aan Speko BV wegens het versturen van spam.

Eind 2005 legde de Opta een boete op van 60.000 euro voor het vermeend verspreiden van spam door Speko BV. Deze werd ervan verdacht om ongewenste mailings te versturen naar particulieren e-mailadressen, wat verboden is volgens het spamverbod. Speko BV beweert echter dat het alleen mailings naar zakelijke e-mailadressen heeft gestuurd, wat volgens de wet is toegestaan. De klachten van particulieren op de website van de Opta zouden vals zijn om zo Speko BV in een kwaad daglicht te zetten.

Voordat de Opta de boete had voorgelegd pleitte Speko BV al voor een technisch onderzoek. Volgens Speko BV heeft de Opta het onderzoek niet goed uitgevoerd omdat zij hiervoor de kennis niet zouden hebben. Ook beweert het bedrijf dat zakelijke e-mailberichten door een onbekende zijn doorgestuurd naar particulieren. Tevens waren de in beslag genomen e-mailadressen niet te herleiden naar particulieren.

Uit de rechtzaak bleek dat de Opta niet goed gehandeld heeft en dat daarom de boete onterecht is. Speko BV beraadt zich nog om verdere stappen te ondernemen.