2min

Google gaat er alles aan doen om ervoor te zorgen dat HTC de patentzaak tegen Apple wint en niet verliest. Apple heeft HTC in de Verenigde Staten aangeklaagd en eist een importverbod op HTC-toestellen met het Android-besturingssysteem. Deze zouden een inbreuk plegen op patenten van Apple. Eric Schmidt voormalig CEO van Google heeft laten weten dat Google ervoor gaat zorgen dat HTC niet verliest.

Of Google het ook voor elkaar zal krijgen om HTC de zaak te laten winnen valt echter nog te betwijfelen. De handelswaakhond ITC heeft in een voorlopige uitspraak laten weten dat de Android-toestellen van HTC een inbreuk zijn op twee patenten van Apple, waardoor een importverbod op handen lijkt. De definitieve uitspraak volgt in december.

ZDNetAsia interviewde Eric Schmidt over allerlei Google producten, maar voornamelijk over Android. Op de vraag of Google mee zal betalen aan de de lasten van HTC mochten ze de patentzaak verliezen, antwoordde Schmidt gevat: "We zullen ervoor zorgen dat ze niet verliezen." Verder gaf hij aan dat Google zijn Koreaanse partner HTC juridisch ondersteund maar wilde verder niet in gaan op de details.

Of Google het ook voor elkaar gaat krijgen om HTC deze zaak te laten winnen zal in december moeten blijken. Een maand eerder in november heeft Google zelf nog een juridisch appeltje te schillen met Oracle. Google moet zelf voor het hekje verschijnen omdat Oracle een rechtszaak heeft aangespannen tegen Google wegens patentschending. Volgens Oracle pleegt Google met Android inbreuk op enkele Java-patenten waarvan Oracle de eigenaar is. De vergoeding die Oracle eist is niet mals, het bedrijf wil enkele miljarden aan licentiekosten zien.

Android mag dan een enorm verkoopsucces zijn voor de fabrikanten en voor Google. Het besturingssysteem is nog lang niet veilig voor juridische claims. Google had gehoopt met het opkopen van de Nortel-patenten een beschermlaag aan patenten over Android heen te kunnen leggen, maar diverse fabrikanten waaronder Microsoft en Apple hebben dit patentenpakket uiteindelijk opgekocht voor een bedrag van 4,5 miljard dollar waar Google niet aan kon tippen.