Rovio, de maker van de populaire mobiele game Angry Birds, wordt aangeklaagd door patenttrol Lodsys. Niet alleen Rovio zal zich tegenover de rechter moeten verantwoorden, ook game uitgevers en ontwikkelaars Electronic Arts (EA), Atari, Take Two Interactive en Square Enix zijn voor de rechter gedaagd door Lodsys.

Volgens Lodsys hebben Rovio en de andere game developers patenten geschonden met hun spellen voor Apple’s iOS en Google’s Android. Rovio zegt dat er geen contact is geweest tussen het bedrijf en Lodsys. "Zodra we meer informatie ontvangen zullen we daar gepaste actie op ondernemen", aldus een woordvoerder van het Finse Rovio. De andere game uitgevers en ontwikkelaars waren niet voor commentaar bereikbaar.

Lodsys staat bekend als een zogenaamde patenttrol. Patenttrollen zijn bedrijven die patenten opkopen van bedrijven om daar vervolgens geld aan te verdienen. Door licenties te verkopen mogen ontwikkelaars de technieken zoals in de patenten omgeschreven gebruiken in hun producten. Een tweede bron van inkomsten voor deze bedrijven is het voeren van rechtszaken tegen ontwikkelaars die geen licentie hebben maar wel bepaalde technieken gebruiken die zij gepatenteerd hebben.

Rovio en de eerder genoemde partijen zijn niet het enige slachtoffer van Lodsys. Vorige week kondigde het bedrijf aan rechtszaken te beginnen tegen kleine ontwikkelaars die apps te koop aanbieden in de App Store. Diverse ontwikkelaars besloten in reactie daarop hun apps uit de App Store te verwijderen. Diverse andere ontwikkelaars zouden klagen dat het door de dreigende rechtszaken te gevaarlijk wordt om nog zaken te doen in de App Store.

Apple zegt alle vertrouwen te hebben dat de rechtszaken niets meer dan een loos dreigement zijn. Volgens Apple hoeven ontwikkelaars zich geen zorgen te maken over dreigende rechtszaken, omdat de eigen licentie van Apple alle apps van externe ontwikkelaars op iOS dekt. Of dat zo is zal ongetwijfeld binnenkort blijken in de rechtszaal.