Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft vandaag aan de Wall Street Journal bevestigd dat het patenten heeft overgekocht van IBM. Google heeft deze patenten gekocht om zich beter te kunnen beschermen tegen rechtszaken. Het zou gaan om meer dan 1000 patenten, hoeveel geld Google heeft neergelegd voor de patenten wilde het bedrijf niet zeggen.

Google heeft momenteel zo’n 40 miljard dollar aan liquide middelen (cash geld), om overnames mee te doen. Google is de laatste maanden druk in de weer om patenten op te kopen van andere bedrijven om de verschillende Google producten beter te kunnen beschermen.

Zo dreigt er onder meer een rechtszaak van Oracle tegen Google, wegens het schenden van Java-patenten in Android. Hiervoor moet Google eind oktober bij de rechter verschijnen. Aan de andere kant liggen Samsung en HTC ook onder vuur, in dit geval van Apple omdat Android inbreuk zou maken op verschillende Apple-patenten. Als Google voldoende patenten heeft om Android te beschermen kan het deze in licentie weer verstrekken aan Samsung en HTC zodat zij zich beter kunnen verdedigen tegen Apple.

Een Google woordvoerder liet in een verklaring weten: "Zoals veel andere techbedrijven, kopen we van tijd tot tijd patenten op die relevant zijn voor onze business."

De patenten die Google nu heeft overgenomen van IBM lijken zeer uiteen te lopen en het is niet duidelijk of ze voldoende zijn om Android te beschermen tegen alle lopende zaken. Onder de patenten bevindt zich in elk geval een patent wat de ‘fabricage en architectuur van geheugen en microprocessor chips beschermt’, maar ook patenten op servers, routers, online zoekmachines, relationele databases, object georiënteerd programmeren en uiteraard nog veel veel meer.

Google’s vaste jurist, Kent Walker, liet recentelijk weten dat het huidige patentsysteem innovatie belemmert, omdat het door bedrijven wordt gebruikt om concurrenende producten vast te leggen in plaats van technologie. Het doel van Google is ook niet om concurrentie tegen te gaan bij het kopen van patenten maar om zichzelf te beschermen. Google is nog een relatief jong bedrijf met een kleine patentcollectie in verhouding tot veel andere grote IT bedrijve, aldus Walker. Walker deed deze uitspraken toen Google bezig was de patenten van de failliete Canadese telecomprovider Nortel te kopen voor 900 miljoen dollar. Dit ketste uiteindelijk af toen Apple met een consortium van bedrijven, waaronder Sony, Microsoft, EMC en RIM, deze patenten kocht voor 4,5 miljard dollar.

Google zou momenteel ook op het punt staan om voor enkele miljarden het bedrijf InterDigital over te nemen. Dit bedrijf maakt echter geen producten maar bezit alleen duizenden patenten, waaronder veel patenten op het gebied van communicatie en mobiele telefonie. Met de patenten van InterDigital zou Google waarschijnlijk voldoende verweer hebben voor de lopende rechtszaken.