2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vorige week maakte HP uit het niets bekend dat het de productie staakt van alle hardwareproducten die besturingssysteem WebOS gebruiken. Ook gaf het technologiebedrijf aan niet langer de strijd aan te willen gaan op de pc-markt en het zou overwegen zijn pc-tak af te stoten. Samsung zou nu mogelijk interesse hebben om de pc-afdeling van HP over te nemen.

Diverse bronnen bij verschillende leveranciers van componenten zouden dit hebben verklaard tegenover Digitimes. Samsung zou contact hebben gehad met onder meer Quanta Computer, Compal Electronics en Pegatron, een aantal fabrikanten van componenten voor Samsung notebooks. Het Koreaanse bedrijf zou met hen gesproken hebben over een mogelijke overname van de pc-tak van HP, hoewel daar geen officiële bevestiging van is.

Voor de assemblagebedrijven die voor HP werkzaam zijn, zou de overname niet direct grote gevolgen hebben. Voor toeleveranciers van verschillende componenten zoals bijvoorbeeld geheugenmodules en beeldschermen zou de overname op de langere termijn wel gevolgen kunnen hebben, omdat Samsung verschillende componenten voor zijn notebooks in eigen fabrieken produceert. Een overname zou voor die partijen dan ook geen goed nieuws zijn.

Gezien er nog niet veel bekend is en al helemaal niet bevestigd over een mogelijke overname, kunnen toeleveranciers alleen maar stilzwijgend toekijken. Op de korte termijn zal er voor hen niets veranderen, de orders van HP pc’s voor 2012 zijn al doorgegeven aan de toeleveranciers. Mocht er een overname plaatsvinden van de pc-tak van HP door Samsung, dan zal Samsung ineens 50 tot 60 miljoen computers leveren wereldwijd, waarmee het dan ook meteen de nummer één positie in neemt op de pc-markt.

De beslissing van HP om te stoppen met de ontwikkeling van tablets en telefoons die op WebOS draaien en om de pc-divisie af te stoten, heeft tot op heden een negatief effect op de aandelen van het bedrijf. De aandelen gingen met zes procent naar beneden.