Abonneer je gratis op Techzine!

De iPhone is "slecht ontworpen" en "gedateerd". Deze harde uitspraken zijn afkomstig van Marko Ahtisaari, het hoofd van de designafdeling van Nokia. Hij stelt dat de Finse smartphonefabrikant momenteel aan een nieuw revolutionair toestel werkt waarvan de concurrentie achterover zal slaan.

Vorig jaar oktober lanceerde Nokia de eerste smartphones in haar Lumia-lijn: de Lumia 710 en 800. Hoewel experts wat kleine op- en aanmerkingen hadden, waren ze over het algemeen erg positief over het toestel: het ontwerp zag er goed uit, het besturingssysteem werkte soepel en ze gingen over de toonbank voor een aantrekkelijk prijskaartje. Desondanks is Nokia nog niet tevreden en is het bedrijf erop gebrand om nog mooiere en betere smartphones op de markt te brengen.

Eén van Ahtisaari’s kritiekpunten is dat de user interface van de iPhone "slecht ontworpen" is. "De weg van de keuken naar de eetkamer gaat altijd via de voordeur", aldus Ahtisaari. Over Symbian en Android heeft de ontwerper evenmin weinig positiefs te melden: hij vergelijkt deze besturingssystemen met een "poppenhuis", waar je meubels kunt oppakken en verplaatsen. Volgens hem heeft Windows Phone een betere, natuurlijkere interface. Met de komst van Nokia’s nieuwste model zal het besturingssysteem nog verder evolueren.

Weliswaar wilde Ahtisaari in het interview geen details kwijt over het mysterieuze nieuwe toestel van Nokia, maar hij geneerde zich niet om het toestel de hemel in de prijzen. Deze zal volgens hem de smartphonewereld op zijn kop zetten met Nokia’s baanbrekende technologieën. Zo hoeven gebruikers het toestel niet langer aan te raken om het te bedienen. Geruchten over dergelijke technologieën circuleren al enige tijd op het internet.

Nokia lijkt de laatste tijd op oorlogspad, dit is namelijk niet de eerste keer dat het bedrijf de concurrentie probeert af te branden. Eerder merkten andere hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf al op dat grote schermen ‘stom‘ zijn en dat multicore-telefoons zinloos zijn.