Abonneer je gratis op Techzine!

Na in de Verenigde Staten aangeklaagd te zijn wegens prijsafspraken omtrent e-books, is Apple nu ook in Canada aangeklaagd. De aanklacht kent dezelfde gronden als die in de rechtszaak in de Verenigde Staten.

Dit meldt de Montreal Gazette. Volgens deze Canadese krant zouden er minimaal drie rechtszaken zijn aangespannen tegen Apple en een aantal uitgevers. Het zou hierbij gaan om een class-actionrechtszaak die aangespannen is door consumenten. Zij claimen dat Apple ook in Canada afspraken zou hebben gemaakt met uitgevers om de prijzen van e-books op te drijven.

Normand Painchaud, een Canadese advocaat die als eerste een aanklacht tegen Apple indiende, stelt dat iedere Canadees die in de afgelopen twee jaar een e-book van Apple heeft gekocht zich kan uitsluiten van een vergoeding. De advocaat is er zeker van de Apple zich schuldig heeft gemaakt aan de vermeende praktijken en stelt dat de prijzen zeker zijn gestegen.

De rechtszaak volgt nadat de fabrikant eerder ook al in de Verenigde Staten werd aangeklaagd omdat Apple zich schuldig zou hebben gemaakt aan het maken van prijsafspraken. Apple ontkent echter vooralsnog in alle toonaarden. Zo stelt Apple dat het enkel de monopolie van Amazon zou hebben willen verbreken.