Een man uit Melbourne heeft in een rechtszaak een schadevergoeding van 200.000 Australische dollar van Google gekregen, vanwege een foto van hem die in beeld kwam bij het zoeken naar Tony Mokbel. Mokbel is een Australisch bendelid met een aantal zaken op zijn kerfstok.

Het Hooggerechtshof besloot vorige maand omgerekend 173.000 euro toe te kennen aan Milorad Trkulja, dit omdat Trkulja eerder in 2009 al aan Google heeft gevraagd om zijn afbeeldingen die verschenen wanneer gezocht werd op Tony Mokbel te verwijderen. Google deed toendertijd niets met dit verzoek en betaalt hiervoor nu de prijs wegens laster.

Google zelf liet weten het niet eens te zijn met de beslissing en stelt dat het niets verkeerds heeft gedaan, omdat het de afbeeldingen van de man niet zelf op internet heeft geplaatst. Google indexeerde alleen maar links naar de website die blijkbaar een connectie had gemaakt tussen Mokbel en Trkulja. De jury stelt dat het gebrek aan actie van Google in 2009, toen het probleem kenbaar werd gemaakt, de reden voor de beslissing vormde.

Dit is overigens niet de eerste winst voor Trkulja, eerder dit jaar kreeg de Australiër een schadevergoeding van 225.000 Australische dollar van Yahoo!, voor precies dezelfde reden.