Sony weigert entertainmentdivisie af te splitsen

Abonneer je gratis op Techzine!

De CEO van Sony, Kazuo Hirai, heeft in een open brief laten weten dat hij weigert om de Sony entertainmentdivisie af te splitsen van Sony. Dit had miljardair en investeerder Daniel Loeb voorgesteld. Hirai geeft aan dat de directie van Sony van mening is dat de entertainmentdivisie fundamenteel onderdeel is van Sony’s succes.

Het idee van investeerder en miljardair Loeb was om de Sony Entertainment divisie af te splitsen en 15 tot 20 procent van dat onderdeel naar de beurs te brengen. Volgens de investeerder, die overigens 7 procent van Sony in handen heeft, zou dat de prijs van een aandeel Sony een flinke boost geven, tot wel 60 procent.

De CEO van Sony heeft met de directie besloten om het voorstel van Loeb naast zich neer te leggen en de entertainmentdivisie niet af te stoten. "Het volledig eigenaar zijn van de entertainmentdivisie is fundamenteel voor Sony’s succes", aldus Hirai.

Hirai geeft verder aan dat de entertainmentdivisie flink kan profiteren van nieuwe distributieplatformen zoals home entertainment en mobiele apparaten. Daarom is het voor Sony ook beter om volledig eigenaar te zijn van de entertainmentdivisie, er is dan een betere synergie mogelijk tussen de elektronica en de entertainmentdivisie. Iets waar Sony in het verleden niet goed in is geslaagd en mee heeft geworsteld.

Loeb gaf aan dat Sony met het afsplitsen zo’n 2 miljard dollar op zou kunnen halen, volgens Hirai kan Sony dat ook zonder de entertainmentdivisie af te stoten. Loeb zijn voorstellen zijn overigens niet allemaal afgeschoten, Hirai heeft aangegeven dat Sony transparanter zal zijn over de entertainmentdivisie. Sony zal voortaan meer financiële gegevens publiceren over de entertainmentdivisie in de kwartaalcijfers.

Third Point, het investeringsbedrijf van Loeb, heeft inmiddels gereageerd op de open brief. Zij lijken nog niet helemaal klaar met het voorstel. "Third Point kijkt er naar uit om de dialoog aan te blijven gaan met het management en heeft de intentie om verder te kijken naar mogelijkheden om meer waarde voor Sony aandeelhouders te creëren."

Op het moment van schrijven staat het aandeel Sony op de Japanse beurs op min 4,6 procent en in New York in de pre-market op minus 3,8 procent. De aandeelhouders lijken het meer eens te zijn met Loeb dan met de directie van Sony.