Documenten bewijzen dat Apple werkt aan zelfrijdende auto

Abonneer je gratis op Techzine!

Het gerucht doet al even de ronde dat Apple werkt aan een zelfrijdende auto, nu is daarvoor ook bewijs gevonden. The Guardian heeft documenten opgevraagd bij de Amerikaanse overheid en daaruit blijkt dat Apple interesse heeft getoond om een oude marinebasis te huren. Deze basis is omgebouwd tot testterrein voor zelfrijdende auto’s en is afgesloten van de buitenwereld aangezien het nog steeds door militairen wordt bewaakt.

The Guardian heeft middels een soort van WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) maar dan de Amerikaanse variant de documenten in handen gekregen. In de document staat dat Apple interesse heeft getoond in het GoMentum Station, een oude marinebasis in de buurt van San Francisco. Deze basis is omgebouwd tot testterrein voor zelfrijdende auto’s.

De marinebasis is bovendien nog steeds afgesloten van de buitenwereld en wordt bewaakt door militairen. Iets wat Apple ongetwijfeld als pluspunt ziet want op die manier kan het zijn zelfrijdende auto in het geheim testen. Of Apple ook over is gegaan tot huur van het terrein is onduidelijk. De beheerders van het terrein wilde aan The Guardian alleen bevestigen dat Apple interesse heeft getoond, verder hebben zij zich te houden aan een geheimhoudingscontract.

Apple probeert eigenlijk altijd zijn producten geheim te houden tot de dag van de introductie, of het dat ook van plan is met een zelfrijdende auto is onduidelijk. Vooralsnog wil Apple het in elk geval geheim houden. Google test zijn zelfrijdende auto’s op de openbare weg, het bedrijf heeft ook al meerdere malen aangegeven dat dat belangrijk is, omdat je dan met onverwachte verkeerssituaties te maken krijgt die bijna niet te simuleren zijn. Op termijn moet Apple mogelijk ook een vergunning gaan aanvragen voor openbare testen en dan is er geen sprake meer van geheimhouding.

Intern zou de zelfrijdende auto van Apple Project Titan genoemd worden, ook is Apple al enige tijd druk bezig om personeel te werven dat is gespecialiseerd in autotechnologie. Ook zou het bedrijf gesprekken hebben gevoerd met BMW, mogelijk wordt Apple’s auto gebaseerd op de BMW i3.