‘Dell overweegt opslagbedrijf EMC over te nemen’

Abonneer je gratis op Techzine!

Dell zou op dit moment in gesprek zijn met EMC om het dataopslagbedrijf over te nemen. Voor Dell zou de overname het middel zijn om zich meer te richten op de zakelijke en enterprisemarkt via nieuwe diensten zoals de cloud en Big Data. Dell zit momenteel vast in en moeilijke pc-markt en het bedrijf kan een dergelijke impuls goed gebruiken.

Mocht Dell inderdaad de stap zetten om EMC over te nemen dan kunnen we spreken van een david die Goliath overneemt. Dell is op zichzelf niet in staat om EMC over te nemen maar met hulp van investeerder Silverlake Partners is dit wel mogelijk. Michael Dell, de oprichter van Dell, heeft ook samen met Silverlake het geld op tafel gelegd om Dell van de beurs te halen en weer een private onderneming te worden. Dit is gedaan zodat Dell een nieuwe fase in kan gaan waarbij de strategie drastisch op de schop gaat, zonder dat het onder druk staat van aandeelhouders.

Dell zou op dit moment nog een schuld hebben van zo’n 11,7 miljard dollar en de overname van EMC moet dan ook echt uit de zak van Michael Dell en Silverlake partners komen. EMC heeft op dit moment een marktwaarde van zo’n 50 miljard dollar, waarschijnlijk is EMC op dit moment meer waard dan Dell zelf.

EMC is ook voor 80 procent eigenaar van VMWare Inc, Dell en Silverlake zouden dat aandeel direct willen verkopen bij de overname van EMC. Het gaat Dell echt om de datadiensten van EMC en niet om VMWare. VMWare is op dit moment zo’n 34 miljard dollar waard, dus het aandelenpakket van 80 procent is ruim 27 miljard dollar waard. De vraag is alleen of Dell op korte termijn een koper gaat vinden voor VMWare. Mocht Dell uiteindelijk toch EMC overnemen dan zal dat de grootste techovername ooit zijn.

EMC zou al enige tijd in gesprek zijn met andere partijen voor een overname, waaronder HP, de grote concurrent van Dell op de pc-markt, maar ook een concurrent van EMC. Andere concurrenten van EMC zijn Hitachi Data Systems, IBM en NetApp.