Microsoft Unified Update Platform gaat Windows-updates 35 procent verkleinen

Microsoft gaat in de volgende grote Windows 10-update, Creators Update, een nieuw updateplatform uitrollen naar alle Windows 10-systemen. Met dit nieuwe updateplatform is het niet meer nodig om de volledige updates te downloaden, maar kunnen ook alleen de wijzigingen worden gedownload sinds de laatste update, hierdoor worden de updatebestanden zo’n 35 procent kleiner.

Microsoft wil het updaten van Windows 10 eenvoudiger en sneller maken, uit feedback van klanten is gebleken dat de grote Windows 10-updates weliswaar gewaardeerd worden, maar niet dat er elke keer een aantal gigabytes gedownload moeten worden om de update mogelijk te maken.

Daarom komt Microsoft in de Windows 10 Creators Update met het Unified Update Platform (UUP), hiermee moeten gebruikers eenvoudiger en sneller Windows 10-updates kunnen installeren. Ook krijgen gebruikers meer controle wanneer de updates worden geïnstalleerd.

Microsoft gaat het UUP als eerste uitrollen naar deelnemers aan het insiderprogramma van Windows 10 Mobile, over een paar weken volgen ook de Windows Insiders van de normale Windows 10-versie. Microsoft zal het nieuwe update platform zeer uitgebreid willen testen want eventuele fouten in een dergelijk systeem kunnen ook grote gevolgen hebben.

Het nieuwe updatesysteem analyseert de pc van de gebruiker en stuurt die informatie naar de Microsoft Cloud, daar wordt vervolgens gekeken welke updates nodig zijn om het systeem bij te werken. In de cloud wordt vervolgens door Microsoft een updatepakket samengesteld en ter download aangeboden. Hierdoor moet Microsoft wel meer rekenkracht in de cloud inzetten voor het updaten van Windows 10-machines, maar het levert voor de eindgebruiker veel voordeel op.