2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hoewel Apple zegt dat je data in de iCloud veilig is voor hackers en andere kwaadwillenden, zegt dat niets over het technologiebedrijf zelf. Uit onderzoek van Ars Technica blijkt dat Apple alle opgeslagen gegevens in de iCloud kan monitoren, screenen en doorspelen aan veiligheidsdiensten. Om dit gedrag te legitimeren heeft Apple een clausule opgenomen in de algemene voorwaarden waarin staat dat het bedrijf dit mag doen.

Je data in de iCloud is volgens Apple veilig voor de buitenwereld, maar niet voor het bedrijf zelf. Het technologiebedrijf kan op ieder gewenst moment de data ontsleutelen om toegang te verschaffen tot de gegevens die gebruikers opslaan op de servers van Apple. Vervolgens kan het bedrijf al je persoonlijke informatie inzien en, als het vermoedt dat er "bezwaarlijke" bestanden in de cloud staan, deze doorspelen aan veiligheidsdiensten als deze instanties daar om vragen.

Volgens data-analist Jonathan Zdziarski is dit allemaal vastgelegd in de algemene voorwaarden van de iCloud. Rich Mogull, CEO van beveiligingsbedrijf Securosis zegt hierover het volgende: "Als de data in de iCloud volledig versleuteld was, dan zou Apple niet in staat zijn om de content in te zien. Apple versleutelt weliswaar alle data, maar heeft wel de sleutel in handen." Volgens hem is dit overigens niet uniek, het is bijvoorbeeld ook het geval bij andere aanbieders van clouddiensten zoals Dropbox en Box.net.

Het technologiebedrijf treft maatregelen om de data van gebruikers te beschermen tegen kwaadwillenden, maar beschermt deze niet tegen zichzelf. Het bedrijf heeft altijd de sleutel in handen om zichzelf toegang te verschaffen tot deze data. In feite is het dan ook een kwestie van vertrouwen tussen Apple en de gebruikers van iCloud.