AWS Data Exchange laat gebruikers datasets delen en volgen

Abonneer je gratis op Techzine!

Amazon Web Services (AWS) heeft Data Exchange toegevoegd aan zijn lijst van stabiele cloud-producten. Met deze dienst kunnen klanten ‘veilig’ data van derde partijen vinden, gebruiken en zich hierop abonneren. Die data komt van merken als Change Healthcare en Foursquare.

Bij de lancering van Data Exchange zijn al ruim duizend producten met data van meer dan tachtig data-providers beschikbaar, meldt Venturebeat. Zo maakt Reuters zijn selectie van 2,2 miljoen unieke nieuwsverhalen in meerdere talen beschikbaar.

De datasets kunnen vervolgens geïntegreerd worden in applicaties, analytics en machine learning-modellen die op AWS draaien. “AWS Data Exchange geeft onze klanten de mogelijkheid om snel data van derde partijen te integeren in de workloads die ze naar de cloud migreren”, aldus Stephen Orban, general manager van de dienst.

Zo werkt het

Klanten kunnen kiezen uit databronnen van derde partijen in de AWS Marketplace. Nadat ze abonnee zijn geworden, kan de Data Exchange API of de console gebruikt worden om de data direct naar Amazon Simple Storage Service (S3) gebracht worden.

Publiceert een aanbieder een nieuwe versie van de data, dan krijgt de klant hier een melding van via CloudWatch Event. De gebruiker kan vervolgens de revisie doorvoeren in datalakes, apps en AI-modellen.

De kosten van de abonnementen zijn verwerkt in de bestaande facturen van AWS. Klanten kunnen dataproviders ook gratis vragen om via AWS Data Exchange bestaande abonnementen te leveren.

Voordelen voor dataproviders

Data Exchange heeft volgens AWS niet alleen voordelen voor klanten, maar ook voor leveranciers van data. Providers hoeven namelijk geen infrastructuur voor opslag, levering en facturatie meer te maken en te onderhouden.

In Data Exchange krijgen ze de mogelijkheid om gratis en betaalde producten te publiceren onder eigen voorwaarden. Ook kunnen privé-aanbiedingen voor specifieke AWS-klanten gemaakt worden. Data Exchange levert vervolgens dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse rapporten met daarin details over de abonnementactiviteit.

AWS heeft echter wel grenzen ingesteld voor welke soort data gedeeld kan worden. Gevoelige persoonlijke data en informatie die niet al “wettig en publiekelijk beschikbaar is” zijn niet welkom op het platform.