2min

Tags in dit artikel

, , ,

Philips werkt aan een technologie die de toekomstige generatie telefoons zal doen veranderen in een portable theater en of jukebox. Met de nieuwe technologie zal het over twee jaar mogelijk zijn om 5 films, 25000 foto’s of 48 uur MP3’s mee te nemen en af te spelen via je telefoon.

Het hart van het systeem is een piepkleine optische disk. Met de schijfjes, met een doorsnee van 3 centimeter, is het mogelijk om tot vier gigabyte aan data op te nemen en af te spelen. Philips heeft nog geen "marketing" naam voor het product, maar noemt het project SFFO (Small Form Factor Optical). Philips demonstreerde de SFFO disk afgelopen week in Japan, om sceptici te overtuigen dat het echt mogelijk is om 4 GB data op te slaan op een schijfje van 3 cm doorsnee en af te spelen op een drive ter grootte van een CompactFlash kaart.

De drive heeft op dit moment een formaat van 5,6 cm x 3,4 cm x 0,5 cm. De eerste versie van de schijf zal 2 gigabyte opslaan (aan elke kant 1GB), maar met dual-layer coating, bekend van de DVD, zal dit verdubbelen. Volgens Chris Buma van Philips’s optical divisie in Eindhoven kunnen de disks geproduceerd worden voor "een paar cent". De drives zullen aanvankelijk rond de 120 EUR kosten, maar naar verloop van tijd in prijs dalen.

Het project is ontstaan uit het project Blu-ray. Het doel van het Blu-ray project is een digitale recorder te ontwikkelen om high-difinition tv programma’s, op dvd-achtige schijfjes, op te nemen. Het Blu-ray project wordt gesteund door vooraanstaande bedrijven als Panasonic, Pioneer, Samsung, Sharp en Sony. Het zou dus heel goed kunnen zijn, dat SFFO een standaard in de markt gaat worden. Wat de twee projecten bindt is het gebruik van de blauwe laser.

Dat het nieuws rond het SFFO project samenvalt met het "failliet" van DataPlay (eerder deze week), is puur toeval, aldus Philips.