2min

Tags in dit artikel

, ,

De BlackBerry heeft zijn weg inmiddels gevonden naar heel wat parlementsgebouwen en andere ambtenaren in vele landen, maar het Franse kabinet mag van de nationale veiligheidsdienst SGDN geen gebruik meer maken van deze apparaten.

De SGDN heeft laten weten dat niemand die werkzaam is voor de president of premier nog gebruik mag maken van een BlackBerry, omdat de berichten die verzonden worden via de apparaten onderschept zouden kunnen worden. De SGDN heeft haar zorgen uitgesproken over het feit dat de BlackBerry gebruik maakt van servers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Volgens een vertrouwelijk onderzoek van Alain Juillet, ambtenaar bij de afdeling economische informatie, is de data die verzonden wordt via de servers van BlackBerry ontwikkelaar RIM te onderscheppen. De SGDN vreest dat gevoelige informatie zo in buitenlandse handen kan vallen. Julliet haalt in zijn onderzoek onder andere aan dat Amerikaanse bankiers hun betrouwbaarheid bewijzen door tijdens vergaderingen hun BlackBerry op tafel te leggen en de batterij eruit te halen.

De ministers en andere ambtenaren zijn echter niet blij met de ban op de BlackBerry, omdat de SGDN nog geen goed alternatief heeft voor de BlackBerry. Velen gebruiken het apparaat dan ook nog stiekem.

Research In Motion (RIM), heeft in een reactie laten weten dat de communicatie tussen BlackBerry’s volledig veilig is. "Niemand, ook RIM niet, heeft de mogelijkheid om communicaties die via de BlackBerry enterprise solution lopen te onderscheppen. Alle data wordt namelijk met een geavanceerde 256-bits AES encryptie versleuteld en de herkomst van de e-mails kan niet achterhaald worden", aldus RIM. Volgens het bedrijf is de BlackBerry juist de aangewezen oplossing voor bedrijven en organisaties die specifieke eisen stellen aan de beveiligin van draadloze communicatie.

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD kwam eind vorig jaar al tot dezelfde conclusie als haar Franse collegadienst. De dienst adviseerde destijds ook te stoppen met het gebruik van de BlackBerry, maar defensie zag daar destijds vanaf, omdat er geen staatsgeheimen verzonden mogen worden per e-mail.