Een derde van alle nieuwe pc’s krijgt een downgrade van Windows Vista naar Windows XP, iets wat zowel bij de fabriek als bij de koper gebeurt, aldus een prestatienetwerkonderzoeker.

Volgens Devil Mountain Software Inc. hebben 35 procent van alle 3000 onderzochte en nieuwe pc’s een downgrade naar Windows XP ontvangen. "Of deze machines hebben een downgrade gekregen bij de verkopers zoals Dell of HP, of dat is gebeurd bij de gebruikers nadat zij de machines hadden ontvangen," aldus Craig Barth, chief technology officer bij Devil Mountain. "Hoe dan ook, ze draaien geen Vista meer."

Barth gebruikt data verzameld van het Devil Mountains Exo-prestatienetwerk bestaande uit een community. Door het vergelijken van verschillende gegevens zoals fabrikant, leveringsdatum en modelnummer, was het mogelijk om systemen geleverd in de laatste zes maanden te identificeren. Een periode waarin bijna elke pc met Windows Vista werd geleverd.

"De 35 procent is slechts een schatting, maar het laat een trend zien binnen onze gebruikerdatabase," vertelt Barth. "Mensen maken veel gebruik van de downgraderechten aanwezig in Windows Vista." Onder de termen van Microsofts eindgebruikerslicentieovereenkomst mag namelijk met Windows Vista Business en Ultimate een downgrade naar Windows XP Professional uitgevoerd worden.

Hoewel Windows XP al sinds juni met pensioen is, bieden sommige OEM’s nog wel Windows XP-systemen aan door de downgrade direct in de fabriek uit te voeren. Zo heeft Hewlett-Packard Co. beloofd tot en met juli 2009 de zakelijke desktops en notebooks van een Windows XP-downgradeoptie te voorzien.

"De geïnstalleerde Windows Vista-nummers zijn zeker niet gelijk aan het aantal door Microsoft verkochte Windows Vista-licenties," laat Barth weten. Hij noemt als bewijs het Exo-prestatienetwerk van Devil Mountain. "We zien dit nog sterker in de financiële sector."

Het hoofdproduct van Devil Mountain, een prestatieanalyseprogramma genaamd DMS Clarity Studio, is in een groot aantal financiële instellingen geïnstalleerd. "Eén client doet helemaal niet aan Windows Vista, maar vernieuwt wel zijn platform dit jaar," aldus Barth. Het bedrijf, een bekend beveiligingsbedrijf, stapt namelijk over naar de 64-bitversie van Windows XP, liet hij weten.

Vorig jaar voerde Devil Mountain een benchmark van zowel Windows XP als Windows Vista uit, waaruit bleek dat Windows XP vele malen sneller is dan Windows Vista. Zelfs met alleen de basiscomponenten van Windows Vista is Windows XP nog altijd 40 procent sneller. "De prestaties van Vista zijn altijd een probleem geweest, en de enige oplossing zijn snellere processors en meer RAM-geheugen op de pc’s van vandaag de dag," vertelt hij. "De Wet van Moore is altijd aan Microsofts zijde."